Flere kommuner har i det siste tatt kontakt med Klima- og miljødepartementet om Statsforvalternes utøving av myndighet etter regelverket om motorferdsel i utmark. Dette gjelder blant annet lovlighetskontroller, klager og klagehåndtering.

Tydal og Holtålen er blant kommunene som har opplevd at Statsforvalteren i både Trøndelag og i Nordland har overprøvd lokale vedtak og stengt løyper.

Departementet skriver i et svar til kommunene at de per nå ikke har grunnlag for å mene noe om Statsforvalterens håndtering av disse sakene.

– Statsforvalteren bør søke å finne gode løsninger sammen med kommunene!

Klima- og miljødepartementet

– Vi minner om at det regjeringsutnevnte Motorferdsellovutvalget skal levere sin utredning mot slutten av 2023. Utvalget skal gjennomgå regelverket om motorferdsel i utmark og vassdrag. Utvalgets forslag skal ta hensyn til føringene i Stortinget sitt vedtak 25. mai 2021 om økt lokalt selvstyre og redusert byråkrati, samtidig som hensyn til natur og friluftsliv blir tatt vare på, heter det i svaret.

Det legges til at med bakgrunn i disse forholdene bør Statsforvalteren være tilbakeholden med å overprøve kommunalt skjønn og etablert praksis innenfor de juridiske rammene i dagens lovverk.

– Statsforvalteren bør videre søke å finne gode løsninger sammen med kommunene, står det i brevet fra Klima- og miljødepartementet