13. februar i år tok 19 år gamle Peder Angel Langen Lundquist fra Glåmos i Røros livet sitt. Men han er langt fra den eneste i dette ungdomsmiljøet som har valgt å avslutte sitt eget liv.

Peder Angel var elev ved Nord-Østerdal videregående skole - det var også Andreas Tveråen. I jula 2020 orka han ikke mer.

I løpet av de siste årene har fem ungdommer tilknytta Nord-Østerdal videregående skole tatt sitt eget liv.

Søsteren, Birgitte Tveråen, og familien satt igjen med mange spørsmål da de skjønte at han hadde valgt å avslutte livet sitt. Midt i det som skulle vært hans beste ungdomstid.

Foto: Privat

La igjen brev

Andreas, som kom fra Alvdal, var bare 17 år da han valgte å avslutte livet.

I avskjedsbrevet skrev han at han hadde tenkt på dette i et halvt år, og at han var blitt mobbet av medelever.

Birgitte sier det er tungt og fryktelig tragisk at dette nå har skjedd igjen.

– Jeg vet jo hvilken sorg de etterlatte sitter igjen med, og samtidig en enorm fortvilelse, sier hun.

Foto: Privat

Et tøft ungdomsmiljø

Birgitte mener det er viktig å ta tak i det som for henne virker som et tøft ungdomsmiljø i Fjellregionen. Hun tror det foregår mye på sosiale medier, og at holdninger blant enkelte ungdommene kan være tøffe å takle.

– Jeg er blitt fortalt om en episode der noen helte melk over hodet til Andreas mens han satt i kantina, og alle bare lo av det. Han selv også, men han hadde det nok ikke så bra innerst inne.

– Jeg har også hørt at det ikke er akseptert å gå i samme klær to dager på rad. Da sniffes det rundt deg, og det blir påstått at det lukter av deg, fortelle hun.

Åpenhet er viktig

Familien merket ikke at noe var galt eller at Andreas hadde det tøft.

– Han var jo bestandig blid og fornøyd, og senest to uker før han tok livet sitt satt vi sammen og så på serien «Rådebank».

NRK-serien «Rådebank» viser livene til ungdommer i starten av voksenlivet i. rånebygda Bø i Telemark. Den tar opp viktige tema som kjærlighetssorg, økonomiske problemer, selvmord i kompisgjengen, sjalusi og utroskap.

Det var altså denne serien Birgitte og broren satt og så på mens de diskuterte viktigheten av åpenhet.

– Vi snakket om at vi måtte dele det som plaget oss, og at i alle fall gutter kunne bli flinkere til å være mer åpne og ærlige om hvordan livet er og om følelser, fortsetter Birgitte.

– Og da satt han sammen med meg og nikket og var enig i at det var så viktig.

Kort tid etterpå valgte han å avslutte livet sitt.

Hør Birgitte Tveråen fortelle Andreas historie her:

Har anmeldt skolen

Rektor ved Nord-Østerdal videregående skole, Anne Buttingsrud, er forelagt denne saken, men ønsker ikke å gi noen kommentar i dag.

I forrige uke ble det kjent at familien til Peder Angel Langen Lundquist har valgt å anmelde Nord-Østerdal videregående skole og flere navngitte personer til politiet.

Familiens advokat sier de ønsker rettferdighet, og ikke minst vil de bidra til at det samme ikke skjer med flere.

De har valgt å være åpne om Peder Angels dødsfall, og at han ble mobbet i lengre tid.

Politiet i Innlandet bekrefter at de har åpna etterforskning.