Meklingen mellom LO og NHO har brutt sammen. Det forteller partene i en pressekonferanse klokka 17.00 søndag ettermiddag.

Historisk streik

Det betyr at 22.947 LO-medlemmer tas ut i streik - 2000 av disse i Trøndelag. Industrigiganter, ferger, bryggerier og leverandører til vinmonopolet er blant dem som rammes.

Dette er første gang i nyere historisk tid at det blir streik i et mellomoppgjør.

– LO krevde økt kjøpekraft for sine medlemmer og et løft for de lavlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik på pressekonferansen søndag ettermiddag.

Ifølge kilder VG har snakket med skal NHO skal ha tilbudt reallønnsvekst, altså mer enn 4,9 prosent, som er anslått prisvekst for 2023, men dette er ikke offentlig bekreftet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Karin Jegtvik

NHO-leder Ole Erik Almlid, som opprinnelig kommer fra Malm i Steinkjer kommune, mener følgende om at LO bryter forhandlingene:

– Vi strakk oss veldig langt for å komme arbeidstakerne i møte. Vi fikk en skisse fra riksmekleren som vi takket ja til. Det gjorde ikke LO.

Han mener skissen var av en slik karakter at den burde blitt akseptert.

Nytt streikeuttak fredag

Rammene i frontfaget er førende for de andre lønnsoppgjørene som kommer utover våren. Gruppene i det organiserte arbeidslivet ser til lønnsøkningen i industrien når de går inn i fohandlinger.

Streiken rammer en rekke bedrifter i Trøndelag og ifølge Adresseavisen kan de bli tatt ut 1.500 nye arbeidstakere i streik allerede fra fredag.

På landsbasis vil da 38.500 LO-medlemmer være i streik.

Flere ferge-strekninger i Trøndelag rammes:

  • Hofles - Geisnes - Lund - rute 965 - blir innstilt.

  • Trondheim - Brekstad - rute 805 blir - blir innstilt. Rute 800 går som normalt.

  • Brekstad - Valset - her blir kun B-fergen innstilt. A-fergen går som normalt.