Jeg ønsker å starte dette innlegget med to av de viktigste punktene som angår medias ansvar og rolle i samfunnet:

  • Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.

  • Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.

Dette innebærer også at vi må stille de kritiske spørsmålene og lage de mindre populære sakene – det er vår fordømte plikt. Vi kan ikke la være å se nærmere på saker, eller stille spørsmål, som kan gjøre oss upopulære blant enkelte lag i samfunnet. Vi skal være modige og vi skal våge å se bakenfor glansbildet.

Åpenhet og ytringsfrihet er blant de viktigste elementene i et lokaldemokrati.

Spørsmål rundt salgsprosessen

Over flere dager nå har Nea Radio forsøkt å få svar på flere spørsmål som gjelder salg av en kommunal eiendom i Selbu, som ble gjennomført for et par uker tilbake. Eiendommen består av 19 leiligheter og ligger midt i sentrum – det mange vil kalle «beste tomta i by´n». Eiendommen ble solgt for 7,5 millioner kroner, som tilsvarer en kvadratmeterpris på om lag 6.000,- kroner.

En eiendomsmegler Nea Radio har vært i kontakt med sier på generelt grunnlag at de billigste leilighetene i sentrum av Selbu vanligvis går for 25.000,- kroner per kvadratmeter. Leilighetene må pusses opp, så det medfører ganske sikkert en stor kostnad for kjøper – likevel er det et stort sprik mellom antatt kvadratmeterpris og det leilighetene faktisk ble solgt for.

Det er i etterkant av salget stilt spørsmål ved salgsprosess og budrunde, da flere opplever prisen på 7,5 millioner kroner som noe lav for 19 leiligheter midt i sentrum. Spesielt med tanke på at kommunen har en trang økonomi, og at det dermed kan være i alles interesse å få mest mulig for de offentlige eiendommene kommunen nå selger unna.

I tillegg er det gjort kjent at det kom inn to akkurat like høye bud på boligene. Kommunedirektøren, som har fått delegert ansvaret for salget, ønsker ikke å utdype hvordan kontakten med de to budgiverne har vært og hvordan salgsprosessen har foregått.

Vanskelig kommunikasjon

Hvem som endte opp som kjøper av leilighetene er kjent i media, og Nea Radio er også gjort kjent med hvem den andre budgiveren er. Vi kjenner også til hvordan vedkommende opplevde salgsprosessen. Vedkommende sier han har fått munnkurv av kommunedirektøren, og at han dermed ikke kan gå ut offentlig og fortelle om sine opplevelser.

Nea Radio har gjort flere henvendelser til kommunedirektør Oddveig Kipperberg, der vi ber om at vedkommende blir fritatt for taushetsplikten, om det stemmer at han er pålagt sådan, men vi har ikke fått svar. Verken på e-post, sms eller telefon.

Vi har også bedt om takst- og tilstandsrapport på eiendommen som er solgt, da det i et brev til kommunestyret vises til at leilighetene er i en elendig forfatning og trenger vesentlig oppgradering. Dette har vi heller ikke fått tilgang til – og etter det jeg kan se er ikke dette dokumenter som er offentlig tilgjengelig noe sted.

Vi opplever kommunikasjonen med kommunedirektør Oddveig Kipperberg som svært vanskelig.

En fri, uavhengig stemme

Vi får tilgang til minimal informasjon i forkant av at vi publiserer saken, som hun er gjort godt kjent med at vi jobber med. Når saken er publisert kommer det et langt brev til kommunestyret, som i stor grad handler om at media har skapt unødig støy, før hun velvillig stiller opp i lokalavisa for fri mikrofon.

Når vi på nytt etterspør informasjon og ikke minst om fritak fra taushetsplikten for en av våre viktigste kilder, blir vi «ghosta», som det heter på godt norsk.

Dette føyer seg inn i rekken av flere merkelige opplevelser i kommunen, som omtaler seg selv som lykkelandet. For dette er også kommunen hvor representanter fra kontrollutvalget får raljere fritt i kommentarfelt på sosiale medier, før de samme sakene skal behandles av nettopp kontrollutvalget. Dette er kommunen der lokalpolitikere blir kalt inn på teppet til kommunedirektøren om de uttaler seg og stiller spørsmål ved økonomiske prioriteringer under en valgkamp. Og dette er kommunen der media blir truet med sanksjoner og boikott om ikke de «riktige» sakene skrives, eller rettere sagt: om ikke de kritiske sakene blir kansellert. Denne saken føyer seg inn i rekken.

Dette er det landskapet vi som lokalmedia manøvrerer i. Da gjelder det å minne seg selv på at vi – og vår frie, uavhengige stemme – er en viktig institusjon i et demokrati.

Når det er sagt er inntrykket mitt av kommunedirektør Oddveig Kipperberg at hun er både redelig, dyktig og etterrettelig, og jeg har ingen grunn til å tro at det er gjort graverende feil ved salget av Nestved 1.

Så dette er verken et angrep på kommunedirektøren eller prosessen, men jeg ønsker meg mer åpenhet. Vi trenger et samfunn der også de kritiske og vanskelige spørsmålene blir besvart. I det minste med en forklaring på hvorfor de eventuelt ikke kan besvares.

Det er ikke de kritiske spørsmålene som er farlige – de er helt nødvendige i et demokrati. Det som er farlig er å ikke svare. Tåkelegging og taushet er den beste gjødningen for spekulasjoner og konspirasjoner.