En tekst av: Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef for KS Folkevalgtprogram og Annikken Kjær Haraldsen, regiondirektør KS Trøndelag og prosessveileder KS Folkevalgtprogram

Flere lokalaviser i Trøndelag har hatt saker om KS Folkevalgtprogram i det siste, med utgangspunkt i at kommunene i Trøndelag har tatt ulike valg når det gjelder gjennomføringen: «Noen klarer seg med rådhuset, andre trives bedre med hotell og vin», som journalistene skriver.

Vi mener sakene gir en forenklet fremstilling av hva KS Folkevalgtprogram er.

Styrker lokaldemokratiet

Oppmerksomheten på hva gjennomføringen koster overskygger nemlig et viktig poeng: Verdien av at de folkevalgte i et kommunestyre eller fylkesting blir godt kjent, slik at de i fellesskap gjør gode valg på vegne av innbyggerne.

At så mange kommuner og fylkeskommuner benytter seg av KS Folkevalgtprogram vil styrke lokaldemokratiet. Hva vil det koste å la være?

KS Folkevalgtprogram er ikke en opplæring i den forstand at KS skal lære de folkevalgte å utøve sin rolle. Det handler snarere om å gi den nødvendige kunnskap og refleksjoner for at de folkevalgte skal føle seg trygg og sikker i sin rolle.

Derfor er det ikke lagt opp til foredrag, men programmet består av case og refleksjon kollegiet skal løse sammen. Kollegiet er et stikkord her.

For det er avgjørende viktig at det nye kollegiet møtes og får en god start med konstruktive diskusjoner og refleksjon. Lokaldemokratiet er tuftet på at de folkevalgte finner frem til løsninger i fellesskap. Får en bygget en god kultur fra start, så vil en også unngå unødvendige konflikter på et senere tidspunkt.

Obligatorisk oppmøte

KS Folkevalgtprogram er et tilbud som kommuner og fylkeskommuner fritt kan benytte seg av. I forrige periode benyttet 90 prosent av kommunene og fylkeskommunene seg av tilbudet. Prosessveilederne, som leder programmet, er svært drevne og erfarne kommunefolk.

Det faglige opplegget er gratis, så det er kun kost og losji og eventuell godtgjøring som kommer i tillegg. Mange kommuner velger å bruke to dager tidlig i perioden gjerne kombinert med en middag på kvelden.

Blir de folkevalgte innkalt, så har de en forpliktelse til å stille.

Programmet blir skreddersydd den enkelte kommune eller fylkeskommune. Det er helt opp til kommunene og fylkeskommunene selv hvordan de velger å legge opp programmet. Det kan være gode grunner til at det løses ulikt.

Fornuftig prioritering

KS mener det er fornuftig at kommunen bruker tid på å motivere, trygge og gi alle folkevalgte og den administrative ledelsen en god oppstarter på en ny periode enten en er helt ny i poltikken eller har vært med i noen perioder.

Det handler om å bli kjent, få et godt debattklima og reflektere rundt roller og rolleforståelse. Derfor kan det være klokt at kommunen prioriterer de folkevalgte – og spesielt de nye – i starten av en ny periode.

De aller fleste som skal gjøre en god jobb i fellesskap trenger å møtes og snakke sammen. Kanskje er dette spesielt viktig for de som skal gjøre en jobb og er valgt på vegne av innbyggerne. Derfor er det synd om noen folkevalgte uteblir når KS Folkevalgtprogram gjennomføres, siden det handler om å reflektere sammen og dele erfaringer slik at man kan legge grunnlaget for et konstruktivt samarbeid til det beste for lokalsamfunnet.

Slik kan kommunestyret eller fylkestinget finne de gode løsningene på de store utfordringene de står overfor, som for eksempel på en trang kommuneøkonomi.

Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef for KS Folkevalgtprogram

Annikken Kjær Haraldsen, regiondirektør KS Trøndelag og prosessveileder KS Folkevalgtprogram