8. september innførte Selbu kommune full ansettelsesstopp og innkjøpsstopp med bakgrunn i trang kommuneøkonomi.

Forskjell på folk

Derfor reagerer nå Åsmund Sjøberg på at kommunen nå inviterer den politiske- og administrative ledelsen til en samling på Teveltunet i Meråker i midten av oktober.

– Mange betaler en høy pris for et slikt tiltak. Personer med midlertidige ansettelser i kommunen som utløper i disse dager får for eksempel ikke forlenget disse. Og de offentlige tjenestene blir ihvertfall ikke bedre, skriver Sjøberg på sin Facebook-side.

Sjøberg tror en slik samling, med om lag 50 personer fra kommunen, vil ha en prislapp på godt over 100.000,- kroner.

– Det mener jeg er umusikalsk gitt kommunens økonomiske situasjon, og det sender ut tydelige signal om at det er forskjell på folk. Denne samlingen kunne vi tatt i Selbu for en langt billigere penge uten overnatting - med samme utbytte. Det har jeg også gitt innspill på til kommuneledelsen.

– Dyrere å avbestille

Ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad, sier samlingen ble bestemt og bestilt for lenge siden og at det vil være mer kostbart å avlyse bookingen på Teveltunet og finne et nytt sted i Selbu.

– Det er et godt initiativ at også politisk ledelse vil være med å dra lasset og spare penger, skriver Balstad i en e-post, hvor han også forklarer hvorfor det vil koste mer å avbestille enn å gjennomføre den planlagte samlingen.

Han mener dessuten at det er viktig å gjennomføre en slik samling.

– Min vurdering basert på tidligere erfaring fra politisk styrt organisasjon, er at politikeropplæringen er en utrolig viktig arena for samspillet mellom den nye politiske ledelsen og for samspillet med administrasjonen. Mange ansatte bruker mye tid på politiske saker, og stort sett alt vi gjør er på oppdrag fra kommunestyret. En god start og opplæring gir viktig effektiviseringsgevinst for administrasjonens arbeid og ressursbruk, skriver Balstad videre i e-posten.

Viktig samling

Kommunedirektør Oddveig Kipperberg bekrefter det ordfører Ole Morten Balstad sier.

– Vi setter stor pris på at våre politikere ønsker å dra lasset sammen med oss for å kutte kostnader, svarer hun om innlegget til Åsmund Sjøberg.

Hun understreker også at opplæringen av politikerne som kommunen tilbyr er viktig og at de har tilgang på god opplæring gjennom KS. Denne samlingen har vært planlagt siden mars og ble også bestilt rundt den tiden, påpeker Kipperberg.

– På det tidspunktet jeg innførte sparetiltak i administrasjonen var fristen for å kunne avbestille alt knyttet til den planlagte samlingen utløpt. Nå som det er tre uker igjen vil de fleste kostnader likevel påløpe. Skulle vi flyttet det til Selbu ville vi i tillegg fått andre kostnader her, svarer hun.

– Denne opplæringen er utrolig viktig for våre politikere og for effektiv og god samhandling mellom administrasjon og politisk ledelse fremover. Jeg synes det er svært uheldig om vi ikke får full oppslutning om denne. Jeg kan forsikre om at opplæringen ikke blir satt opp mot årsverk.

Vil ikke delta

Sjøberg i Selbu SV sier han ikke kommer til å delta på denne samlingen på Teveltunet.

– Det er unødvendig og feil at vi som kommunens beslutningstakere koser oss på hotell med god mat på fellesskapets regning, samtidig som vi sender vanlige folk ut av et arbeidsforhold i kommunen, mener han.

– Jeg har ikke samvittighet til å storkose meg med mat og drikke på Teveltunet, mens andre hjemme i Selbu plutselig kjenner på en hverdag uten arbeid. Jeg håper kommunens ledelse revurderer denne samlingen. Så lenge det er full ansettelsesstopp blir det ikke noen samling på Teveltunet for min del, hvertfall.