Det hele startet med at Kokkvoll kom over en avisnotis i Fjell-Ljom i 1895 om en tjenestepike som hadde født et barn i et sommerfjøs.

I boka møter vi høygravide Sina Dale fra Rauma i Romsdalen første gang i november 1895. Hun er på vei opp Gauldalen etter å ha blitt sviktet av en sjømann under sitt opphold i Hommelvik. Sina er ute på en livsfarlig reise, uten penger og uten å kjenne noen. I en bås i et sommerfjøs på Nesvollen i Ålen føder 28-åringen ei velskapt jente en kald novembernatt. Hun får navnet Betsy Ovedie.

Sina er sjøl «løsunge», og hennes mor Marit sonet ti dager på vann og brød på grunn av sin «løsaktighet».

«På flukt» er en sterk historie som setter søkelys på mellommenneskelige forhold og en viktig del av vår historie. Dette er en historie som berører.

Sina føder sin førstefødte Kristian ni måneder etter en julefest rett over fjorden der hun bodde i Romsdalen. Barnefaren vil ikke ha noen befatning med verken mor eller barn. Bestemor Marit tar seg av Kristian, og etter en tøff periode i livet forlater Sina hjemgården. Hun får aldri se Kristian eller mor Marit igjen.

Sina reiser til Ålesund og får sitt andre barn, Alvilda Sigvarda. Ett uekte barn er en ulykke, to er en katastrofe, særlig når barnefaren er gift. Hun gir fra seg Alvilda til fremmede og all kontakt blir brutt.

Hun hadde født to barn. Nå hadde hun ingen. Hun levde på minnene, savnet og skammen. Sina fant trøst i bibelen om at hun ikke var den eneste som syndet og at ingen var bedre enn andre.

Hun setter kursen nordover til jordbruksbygda Hommelvik. Her blir hun gravid for tredje gang. Hun er lamslått og risikerer fengsel og at barnet blir tatt fra henne. Nå kan hun ende på tukthus og straffes fordi hun ikke finner seg arbeid på grunn av sitt rykte.

Hun velger å kjempe for sitt liv og sitt ufødte barn. Hun flykter opp Gauldalen til fots, og flukten ender i et sommerfjøs på Nesvollen en kald novemberdag.

For tredje gang føder Sina et barn i dølgsmål, det vil si at hun skjuler barnefødselen. Det er ulovlig og hun utsetter seg sjøl og barnet for stor fare. Hun risikerer fengselsstraff og at barnet vil bli tatt fra henne. Men det skjer ikke. Hun har mange gode hjelpere.

Etter hvert får Sina arbeid hos ungkar, småbruker og gruvearbeider Ole Trøhaug på Trøhaugen i Ålen. Det oppstår søt musikk, og Sina og Ole gifter seg i Ålen kirke i 1898. Nå er Sina trygg. Men det er vanskelige tider i Ålen, og Sina, Betsy og Ole vil prøve lykken i det som blir kalt Lapplands helvete. Oppholdet i gruvesamfunnet Sulitjelma er heller ingen dans på roser. I 1903 er familien tilbake i Ålen og Betsy begynner i første klasse på Hov skole.

Men gården i Ålen gir ikke de store inntektene. Etter at Betsy Ovedie er konfirmert og ferdig med folkeskolen i 1911, pakker hun og mora kofferten og setter kursen mot Amerika. Ole hadde reist i forveien - til Sør-Dakota.

I boka «På flukt» skildrer Ragnar Kokkvoll på en glimrende måte livet til «løsaktige» Sina og hennes «uekte» datter Betsy Ovedie fra slutten av 1800-tallet. Boka beskriver også forholdene i Trøndelag og spesielt i Ålen i en tid preget av arbeidsløshet, sykdommer og vanskelige levekår. Kvinner som fødte «uekte» barn måtte slåss mot både loven, moralen og onde tunger.

Sjøl om det er lett å holde tråden, blir boka innimellom litt rotete i oppbyggingen. Kokkvoll forteller en parallellhistorie, men den handler mest om hans metodikk og hvordan han har arbeidet med boka. Kanskje kunne denne delen vært et appendix?

Sjangermessig ligger «På flukt» nærmest en historisk roman. Men det blir mye historikk med tørre fakta og statistikk. For noen lesere er dette viktig informasjon, mens jeg ville satt pris på å rendyrke historien og skildringen av Sina og Betsy Ovedie.

Ragnar Kokkvoll har gitt ut boka på eget forlag, og nå kommer andre opplag.

Etter å lest boka sitter jeg igjen med mange spørsmål. Hva skjedde med Sinas to første barn? Vi vet at hennes førstefødte Kristian utvandret til Amerika i 1906. Og hva skjedde med Sina, Betsy Ovedie og Ole i USA? Svaret får vi i neste bok fra Kokkvoll, og fortsetter det like bra, har vi mye å glede oss til. «På flukt» er en sterk historie som setter søkelys på mellommenneskelige forhold og en viktig del av vår historie. Dette er en historie som berører.

Anmeldt av Nils Kåre Nesvold