Nå kommer boka om Sina og Betsy Ovedie - Mor og datter, der sistnevnte ble født i et sommerfjøs på Nesvolden i Ålen en iskald vinternatt i 1895.

Ragnar Kokkvoll har forsket på denne historien i lengre tid og har blant annet vært i Canada og i USA for å finne spor etter de to. Det han fant har han samlet i mellom to permer. Bokslippet foregår på Kaffekråa i Ålentorgetonsdag 19. juli og førsteopplaget er på 600 eksemplarer.

Boka har fått tittelen På flukt – fortellingen om Sina og Betsy Ovedie.

Boka skildrer en kvinnes kamp for å overleve i et samfunn der uekte barn var uønskede, og der mødrene levde i den største fattigdom og skam. Boka forteller et om forfølgelse og fengsling av kvinner dømt for ”løsaktighet”. Boka er også en påminnelse om Katti Anker Møllers banebrytende arbeid for de ugifte mødrene og deres barn.

Sina er kvinna som fødte ei jente i et sommerfjøs på Nesvollen i november 1895. I redsel for å bli fratatt barnet og sjøl bli satt i fengsel hadde hun lagt ut på den strabasiøse og ikke minst farlige vandringen fra Hommelvika og opp Gauldalen inntil ferden sluttet i et sommerfjøs på Nesvollen. At nedkomsten skjedde nettopp her på Nesvollen var et lykketreff, det var her livet snudde for Sina. Hun og jenta ble tatt vare på av mennesker som ga dem husrom og beskyttelse og hjelp på veien tilbake til et verdig og trygt liv.

Boka er ei reise i Sinas fotspor fra hennes fødested Dale i Romsdalen, til Hommelvika og til Ålen hvor hun gifter seg med Ole Trøhaug. Vi skal også innom Sulitjelma og Ålesund før vi slår følge med mor og datter fram til de går i land i New York i juli 1911. I Amerika skal de begynne et nytt liv sammen med Ole.

Saken fortsetter under bildet

Omslaget på den nye boka. Foto: Privat

Dette er første bind av fortellinga om Sina og Betsy Ovedie. Bok nummer to vil fortelle om kvinnenes liv på den amerikanske og kanadiske prærien, og er planlagt å komme om et par år.

Boka inneholder lokalhistorie fra Ålen, Mittet og Sulitjelma. Her fortelles om sykdom i Ålen rundt 1900, her finner du også et utdrag fra skoleprotokollene ved Hov skole i årene 1903 til 1911. Her nevnes dødsulykker på Kjøli gruber, og om kvinnene i Ålen som gikk ”kvinne av huse” under kommunevalget i 1910, da de hadde full stemmerett for aler første gang.

Boka inneholder også en god del utvandringshistorie.

Boka skal lanseres første gang i Ålen, det er her boka er ”født”. Det skjer på Kaffekråa onsdag den 19. juli klokka 16.30. På Røros skjer lanseringa på Frelsesarmeen lørdag den 22.juli klokka 13.00. Et lite førsalg vil skje på Amneus Boghandel under nattåpent den 14. juli mellom klokka 17 og 19.

Ragnar Kokkvoll har tidligere publisert og holdt foredrag om lokalhistoriske emner, særlig om fagbevegelsens og arbeiderbevegelsens framvekst. Fortellingen om Sina Dahle og datteren Betsy Ovedie har han fortalt i mange sammenhenger, nå gir han ut den første delen av historia som bok.

Hør intervju med Ragnar Kokkvoll her: