Over 100 tilhørere møtte opp i Rørosmuseet lørdag ettermiddag for å få meg seg slutten av historia om Sina og Betsy Ovedie. Ragnar Kokkvold kunne endelig røpe hvordan det gikk med jenta som ble født i et sommerfjøs på Nesvolden i Ålen i 1895.

Også denne gangen hadde Kokkvoll fått musikalsk tonefølge fra Jørgen Nyrønning, som hadde komponert en egen melodi til ære for de to damene. Felespilleren Nyrønning hadde fått med seg Arnt Erik Bukkvold på klarinett til å framføre melodien.

Da Ragnar Kokkvoll fortalte historia for første gang under et arrangement på Nesvolde sist sommer, viste han ingenting om hvordan det hadde gått med Sina og Betsy.

Sina kom høygravid til en gård på Nesvolden i slutten av november i 1895. Hun hadde som tjenestepike i Hommelvik blitt gravid med en sjømann, som ikke ville gifte seg med henne. Derfor var hun på vei til ei tante på Elverum for å føde barnet sitt der, da hun denne førjulsdagen ba om å få overnatte på Nesvolden. Da hun neste dag skulle fortsatte ferden over Rugldalen, la folket på gården merke til at hun gikk inn i sommerfjøset på gården. Etter noen timer gikk to av gårdens karer inn i sommerføset, for å finne Sina med en velfødt datter i armene.

Sina og Betsy ble på gården og ble godt tatt vare på. Kort tid etter fødselen ble Betsy døpt i Ålen kirke.

Etter hvert ble Sina gift med Ola Trøhaug fra Moslette nede i Ålen. Her vokste Betsy Ovedie opp, kun avbrutt av et opphold i Sulitjelma, der Ola hadde søkt jobb.

Betsy ble konfirmert i Ålen Kirke i 1909.

Men det var harde tider og i det fjerne lokket det forjette land - Amerika. Og i 1909 dro Ola over før Sina og Betsy fulgte etter i 1911.

Heller ikke i Amerika fant familien det de lette etter og etter hvert endte de opp i delstaten  Canada.

Her fikk Ola og Sina land av myndighetene og bygde seg opp en gård med både dyr og kornproduksjon. Men hvor ble det av Betsy?

Etter å ha fått god hjelp fra en canadisk medhjelper fant Ragnr Kokkvoll i høst et nytt spor i sin leten etter henne. Det viste seg at hun var blitt gift og hadde fått to døtre.  Men dette skulle vise seg å ble et trist kapittel i historien da det viser seg at Betsy igjen blir gravid, men denne gangen aborterer hun.  Hun kommer seg ikke etter aborten og i 1921 - kun 25 år gammel dør hun på et sykehus i Calgary.

Men hun har flere etterkommere etter seg og Ragnar har nettopp kommet i kontakt med et av barnebarnene hennes - som faktisk har fått navnet Betsy.  Betsy er i dag 65 år og viste lite om sine forfedres historie.

Ragnar ønsker nå å skrive et nytt kapittel i historien og planlegger en ny tur over dammen til sommeren.

Hør intervju med Ragnar Kokkvold, og den nykomponerte melodien av Jørgen Nyrønning her: