Når prisen på mat stiger i dagligvarebutikkene, får det konsekvenser for lokalmaten og salget stuper.
I følge SSB så har matvareprisen økt med 13,7 prosent det siste året.
Flere produsenter melder om stor nedgang og i Stiftelsen Norsk Mat er de bekymret.
– Færre enn før velger den rene, kortreiste lokalmaten, som kan være dyrere enn andre varer, sier kommunikasjonssjef Anne Mette Johnsen. Hun sier at de endelige tallene kommer i oktober:
Hør intervju med Anne Mette Johnsen her:
Til tross for rekordhøye tall, både når det kommer til omsetning og besøkende, så opplevde flere av lokalmatprodusentene som nylig deltok på Bryggerifestivalen og Trøndersk Matfesatival i Trondheim, at omsetningen gikk ned i forhold til tidligere år.
NRK skriver at nedgangen har ført til at enkelte aktører har stanset produksjonen av lokalmat.
– Det er en prisvekst på mat som vi ikke har sett maken til siden tidlig på 80-tallet, og det er helt eksepsjonelt, sier seksjonssjef for prisstatistikk, Espen Kristiansen fra Statistisk sentralbyrå, til rikskanalen.
Styreleder i Rørosmat AS, Maren Solvang Johnsen, sier at man i 2022 merket en endring fra koronaårene .
– Vi merket endring i både priser, kostnader og forbruksvaner, sier hun og legger til at man under pandemien så at mange var opptatt av rene norske matvarer.
Hør intervju med Maren Solvang Johnsen her: