Strategisk plassert i møtekalenderen - etter et hektisk møte med bønder på Stiklestad - tok landbruksminister Geir Pollestad en tur innom Gangstad Gårdsysteri på Inderøya.

Vi doble omsetninga

Her fikk han servert delikatesser i verdensklasse - blant annet osten som ble kåra til verdens beste i 2023, nemlig «Nidelven blå».

– Lokalmat er stort i Norge, og er ei viktig næring og det er ei distriktsnæring.

Pollestad tok seg tid til noen smaksprøver fra ostefatet da han besøkte Gangstad Gårdsysteri under sitt hektiske besøk i Trøndelag tirsdag. Foto: Karin Jegtvik

Landbruksministeren var en time på overtid i forhold til planlagt program for dagen da han ankom gårdsysteriet, så han hadde ikke altfor god tid. Likevel tok han seg tid til å smake seg gjennom ostene som ble servert, mens daglig leder, Maren Gangstad fortalte om drifta på gården.

I fjor høst åpnet tok de nemlig i bruk den splitter nye driftsbygningen på gården, og kan nå produsere 52 tonn ost årlig.

Dette er som musikk i ørene til landbruksministeren, som forteller at regjeringa nå har som mål å doble omsetninga til norske lokalmatbønder.

– Næringa omsatte for 12 - 13 milliarder kroner i fjor, og regjeringa har som mål at omsetninga skal vokse til 25 milliarder kroner i omsetning i løpet av de neste ti åra.

For å få til dette må det være en solid landbrukspolitikk i bunn, mener landbruksministeren.

– Vi skal legge til rette for samarbeid og innovasjon Norge stiller opp med investeringsmidler og kunnskap til de som ønsker å utvikle sine bedrifter.

Pollestad lover at bøndene skal merke at regjeringa satser på landbruket. - Vi ønsker å styrke selvforsyningen av mat, sa han under besøket i YTrøndelag tirsdag. Foto: Karin Jegtvik

Lover et godt oppgjør

Om kort tid er årets landbruksoppgjør i gang. Mandag 12. februar var fristen for for lokallagene å sende sine innspill til fylkeslagene, og i april leverer bøndene sitt krav til staten.

I fjor ble oppgjøret over fire milliarder - bøndene krevde nesten sju milliarder kroner, og det er ingen grunn til å tro at de krever mindre i år. Og Pollestad lover at det skal satses videre på landbruket.

– Det er en vilje til å satse mer på norsk matproduksjon. Matberedskapen er en viktig del av regjeringas politikk, sier Pollestad.

– Vi lover bøndene at vi skal fortsette å satse på landbruk i hele landet, og styrke selvforsyningen av mat som per nå er altfor lav.

– Så det ligger an til et saftig landbruksoppgjør i år?

– Det blir i alle fall et bra oppgjør. Og så skal vi forhandle først, før vi ser hvor vi lander, avslutter Pollestad.

Hør hele intervjuet med landbruksminister Geir Pollestad her:

Daglig leder ved Gangstad Gårdsysteri, Maren Gangstad, og produksjonssjef, Anne Granlund, syns det var trivelig med besøk av landbruksministeren, selv om han hadde et noe hektisk program.

Landbruksminister Geir Pollestad er imponert over det de har fått til på Gangstad Gårdsysteri. Her holder han sjølveste gulltroféet ysteriet fikk da de ble kåra til verdens beste ost i oktober i fjor. Foto: Karin Jegtvik