NRK har fått massiv kritikk etter at de valgte å unnlate å ta med en overgrepsdom i Tore Strømøys dokumentar; «Ingen elsker Bamsegutt».

Tidligere i år startet NRK en intern granskning etter kritikken, og under journalistkonferansen «Skup» i Tønsberg la kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen fram deler fra rapporten etter gjennomgangen.

Ble felt i PFU

I 1991 dømte Gulating lagmannsrett hovedpersonen i dokumentaren for utuktig omgang med barn under 14 år og utuktige handlinger med barn under 16 år. Dette valgte NRK å overse da de laga en dokumentar om personens kamp mot NAV-systemet.

I dokumentaren gikk de også dypt inn i hans historie - som omhandlet både oppvekst, at han selv hadde opplevd overgrep og konflikter med barnevernet.

Kritikken omhandlet også redaksjonens uavhengighet, kildekritikk og faktasjekk, samt hensyn i omtale av barn. Disse tre punktene ble de også felt i PFU (Pressens faglige utvalg) for.

– Det gjorde inntrykk

Før kringkastigssjefens gjennomgang av den interne evalueringen, fikk to av overgrepsofrene fra dommen i 1991 fortelle sin historie. De fortalte hvilke overgrep de ble utsatt for av «Bamsegutt», som mannen fortsatt benekter at han har begått.

Samtidig retta de kritikk mot at NRK ikke hadde gitt de tilstrekkelig informasjon i forkant av at dokumentaren skulle sendes på TV og ikke minst at de valgte å utelate dommen.

Vibeke Fürst Haugen startet sin gjennomgang med å beklage. Til både overgrepsofrene og til «Bamsegutt» og familien hans.

– Først vil jeg si at det gjør veldig inntrykk å høre det dere forteller. Det tror jeg mange i salen også kjenner på.

– Jeg beklager til dere og de andre overgrepsofrene, og jeg beklager også til «Bamsegutt» og familien hans, fortsetter hun.

Elin Floberghagen i Norsk presseforbund og Christina Pletten, som er kommentator i Aftenposten, møtte etikkredaktør i NRK, Per Arne Kaldbakk, og kringkastingssjef, Vibeke Fürst Haugen, til debatt etter gjennomgangen av evalueringen etter «Bamsegutt»-skandalen. Foto: Karin Jegtvik

– Har tatt lærdom

Nea Radio møtte kringkastingssjefen etter gjennomgangen av evalueringsrapporten. Da sier hun at NRK har tatt lærdom av feilene de har gjort.

– Jeg er glad for å være her for å dele det vi har lært og hva vi skal gjøre for at dette skjer igjen.

– Det viktigste vi har lært å jobbe godt og grundig med de vanskelige sakene og at vi må bruke den tiden det tar å gjøre de gode vurderingene, sier kringkastingssjefen.

– Hvilke konsekvenser har dette fått for de som har vært involvert i denne dokumentaren redaksjonelt?

– Det har fått alvorlige konsekvenser på den måten at serien har blitt avpublisert. Ingen har blitt sagt opp på grunn av dette, men det er gitt advarsler i redaktørlinja i distriktsdivisjonen.

Når det gjelder Tore Strømøy understreker Haugen at det er redaktørene som har ansvar for å gjøre riktige vurderinger og beslutninger, og feilen er gjort på redaktørnivå.

Hør hele intervjuet med Vibeke Fürst Haugen her: