-Regjeringen leverer ikke det de selv har lovet samene med dette forslaget til statsbudsjett. Det sier sametingsråd Runar Myrnes Balto.

I statsbudsjettet får Sametinget ingen økning utover prisvekst og øremerkinger. – Dessverre var det som vi fryktet. Den samiske «kraftpakken» på 37 millioner var alt vi fikk. Der er 20 millioner til andre offentlige instanser og resten er øremerkede midler. Vi må dessverre konstatere at Regjeringen heller ikke denne gangen leverer det såkalte kulturløftet de har lovet, sier Balto.

– Vi har hatt store forventninger til statsbudsjettet for 2024, og har behov for et løft på 270 millioner. Regjeringen har i Hurdalsplattformen lovet et kraftig språk- og kulturløft. Det er helt avgjørende at Sametinget får økte midler om det løftet skal holdes. De samiske kulturinstitusjonene og kulturutøverne som ikke nevnes direkte i statsbudsjettet – og det gjelder de fleste – blir stående på stedet hvil, noe som er veldig beklagelig, sier han. SAMINOR 3 – den historisk store folkehelseundersøkelsen Senter for samisk helseforskning har satt i gang – trengte 30 millioner for å ha nok til å fullføre undersøkelsen i 2024. Det er bevilget 13 millioner til formålet i 2024.

– SAMINOR 3 vil kunne gi kunnskap om helse og levekår i samisk, kvensk og norsk befolkning i utvalgte områder i Nord- og Midt-Norge, og er åpenbart viktig i lys Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. Det er uforståelig for meg at ikke regjeringen vil satse på dette tiltaket, sier Balto.

Hør intervju her: