– Det er prekært og det har det vært i lang tid, sier Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Kent Ranum, om Tonstad skole i Trondheim.

Gripende historier

Mandag ble det kjent at foreldre har startet en underskriftskampanje fordi de ønsker at politikerne skal engasjere seg i kapasitetsproblemene ved skolen.

De frykter at dette fører til at elever ikke får den undervisningen de har krav på.

– Jeg var på besøk her i vinter også, forteller Ranum.

– Og historiene jeg får fra ansatte og foreldre er gripende. Det er vanskelig å akseptere at vi i 2023 i Trondheim har slike forhold på skolene våre.

Skolen har tatt i bruk nesten alt de har av spesialrom til klasserom. Det siste rommet de måtte ta i bruk til klasserom var et arbeidsrom for lærere.

Skolen har ikke lenger bibliotek, naturfagsal, kunst- og håndverkssal eller musikkrom, og foreldrene frykter at det neste som ryker er gymsalen.

Dette har gått kraftig på bekostning av undervisning i de praktiske fagene.

Her får 13 elever med særskilte behov innenfor autismespekteret undervisning. Brakkene er 20 år gamle og forholdene for ansatte og elever omtales som kummerlige. Foto: Karin Jegtvik

Ingen god opplevelse

I tillegg har skolen et byomfattende tilbud for elever med særskilte behov innenfor autismespekteret. Dette tilbudet holder hus i gamle brakker, og arbeidsforholdene beskrives som uholdbare.

– Det var ingen god opplevelse å gå gjennom korridoren i brakkeriggen i dag og se hvordan 13 elever og 30 ansatte har det i skole- og arbeidshverdagen sin, sier Ranum.

– Det burde absolutt vært tatt grep for å skape verdige forhold.

Lite egnet rominndeling. Med en lang korridor, og lite plass til arbeidsrom. Foto: Karin Jegtvik

Prioriteres i første budsjett

Det er arbeiderpartiet som har hatt makta i Trondheim de siste 20 årene. Like lenge har brakkeriggen vært tilbudet til de med særskilte behov og enda lengre har kapasitetsproblemene på Tonstad skole vært et faktum, ifølge foreldrene.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Emil Raaen, forteller at han har besøkt skolen for lenge siden, men at han har invitert seg tilbake til skolen igjen etter skolestart.

– Jeg er veldig klar over at Tonstad skole er en av de skolene i Trondheim det er veldig trangt og jeg kjenner også til de gamle brakkene, sier Raaen.

– Vi må se både på kapasitet og kvalitet.

– Forholdene i brakkene beskrives som uholdbare for lærerne - du kan jo tenke deg til hvordan det er for elevene ... Er det slik man skal behandle elever med særskilte behov?

– Nei, og dette er noe jeg brenner for og har jobba med lenge. Jeg vet at man bør bygge opp et godt fagmiljø rundt spesialtilbud.

– Det er både for trangt på Tonstad og det er for dårlig kvalitet på enkelte av byggene.

– Dette har jo skjedd på Arbeiderpartiets vakt.

– Tiller er et populært område. Lade også. Vi må gjøre noe med skolekapasiteten her. Disse områdene er høyt prioritert hos oss, sier Raaen.

– Vi er villige til å prioritere dette allerede i første budsjett. Når vi forhåpentligvis kommer til makta igjen etter valget.

Hør intervjuene med Kent Ranum, Høyre, og Emil Raaen, Arbeiderpartiet, her: