Fakkeltog i novemberkulde

Den 12. November var det ett år siden innføringen av journalsystemet, Helseplattformen ved St. Olavs. Med fakkeltog og appeller ble motstanden mot innføringen markert ved flere sykehus i distriktet. Mange ansatte ved St. Olavs hospital har vært tydelig på at arbeidsbelastningen har blitt verre, og flere har vurdert å slutte på grunn av innføringen.

Hele 500 personer møtte opp på fakkeltoget mot det utskjelte journalsystemet. Foto: Knut Inge Seem

Fortsatt håp om reversering

Også på Innherred er motstanden mot Helseplattformen formidabel. Hele 500 personer møtte opp på fakkeltoget mot det utskjelte journalsystemet. Opptoget startet på torget i Levanger og gikk via Levanger sykehus til Stadionparken der det ble holdt flere apeller. Da toget passerte sykehuset ble de møtt med heiarop fra kolleger som var på jobb denne novemberkvelden. -Dette viser at folk fortsatt har håp om denne innføringen kan reverses, det sier Christian Myrstad, lege ved Sykehuset Levanger og sentral i arrangementskomiteen bak fakkeltoget til Nea Radio.

Frusterende hverdag

Fra talerstolen fikk de fremmøtte flere historier fra leger, sykepleiere, jordmødre og helsearbeidere om en frustrerende hverdag med journalsystemet. -Vi møter folk i sitt livs krise, da er det alarmerende at dette journalsystemet gjør at vi ikke får gjort jobben vår, fortsetter Myrstad.

Men nå har jo Helse Midt-Norge satt inn store ressurser for å løse disse utfordringene har dere ikke tid til å vente på det?

-Erfaringer fra land som har tatt i bruk dette tyder på det motsatte, vi har ikke tro på at dette kan løses, vi tror ikke dette systemet kommer til å forbedre arbeidshverdagen vår avslutter Christian Myrstad.

Christian Myrstad, lege ved Sykehuset Levanger og sentral i arrangementskomiteen Foto: Knut Inge Seem

Blir ikke bedre

En av de som står i front for protesten er overlege ved St. Olav, Monica Engstrøm. Hun mener at nå har de prøvd journalverktøyet i ett år og at det ikke blir bedre: - Nå må man finne en annen plan til det beste for pasientene, sier Engstrøm. Hun er også kritisk til utbedringene som er gjort siden oppstarten: - Utbedringene er bare nødløsninger , sier Engstrøm og viser til at systemet blant annet ikke er laget for at to kan arbeide i samme journal - De har laget en «kast ut knapp» slik at den som kommer inn i jourrnalen kan tvinge andre ut. I underkant av 400 trosset novemberkulden og møtte opp til foredrag og fakkeltog fra St.Olavs Hospital og gjennom Trondheim.

Overlege ved St. Olav, Monica Engstrøm mener at nå har de prøvd journalverktøyet i ett år og at det ikke blir bedre. Foto: Hroar Wold Nordhaug
Foto: Hroar Wold Nordhaug