– Tilliten er det gullet vi har og den tar det lang tid å skape, men bare et øyeblikk å ødelegge, sier leder for Legeforeningen i Nord-Trøndelag Dragan Zerajic.

Saken mot den suspenderte kommuneoverlegen i en liten kommune i NT virker å ha et veldig stort omfang med mange berørte og kan ha foregått over lang tid.

Meget alvorlig

Zerajic sier at han ikke kjenner til at det har vært slike saker i så stort omfang tidligere. Men at Legeforeningen må ta forbehold om at de ikke kjenner alle detaljene i saken.

– Vi kan heller ikke uttale oss om enkeltsaker, men på generelt grunnlag, forklarer Zerajic.

- Vi ser den saken som meget alvorlig, sier han.

Det har til nå kommet inn om lag 80 varsler fra kvinnelige pasienter, og det første varslet kom så tidlig som i 2007. Legen har også vært i samtale med en pasient som klaget ham inn i 2017.

Den første klagen som kom denne gangen, og som førte til at legen ble suspendert, gjaldt en pasient som kommuneoverlegen skal ha klappet på rumpa og kommet med upassende kommentarer til. Legen skal også ha gjennomført en gynekologisk undersøkelse uten at ledsager var til stede.

* Les også: Krenkende og ubehagelig atferd

Kvinnen reagerte også på måten selve undersøkelsen ble gjennomført på.

Har forklart seg

I et brev, som Trønder-Avisa har fått tilgang til skriver kommuneoverlegen – via sin advokat Karl Bjørnar Olsen fra advokatfirmaet Bjerkan Stav – at han alltid har snakket rett fra leveren. I brevet står det:

«Er helsetilsynet av den oppfatning at det å kalle noen «*** og frisk», avvise at det er noe som feiler dem, spørre om partner og prevensjon hos kvinne i hennes alder, er seksuelt krenkende språk?»

Videre nekter den suspenderte legen for å ha klappet pasienten på baken, og mener at koronasituasjonen i kommunen kan ha ført til at pasienten fikk en dårlig opplevelse av den gynekologiske undersøkelsen.

Flere klagere forteller at kommuneoverlegen skal ha tatt imot dem på kveldstid og gjennomført gynekologiske undersøkelser uten en tredjeperson til stede.

- Jeg kjenner ikke alle detaljene i saken her, men vil si at tilliten mellom en lege og en pasient er hovedpilaren. Dersom behandler misbruker sin posisjon, vil og må det få konsekvenser, mener Zerajic.

- Bør det være en tredjeperson til stede når det gjennomføres slike konsultasjoner?

- Det er vanskelig for meg å uttale meg om det. Jeg har alltid krevd at en tredjeperson er til stede ved slike undersøkelser, og det er det mange som praktiserer, sier Dragan.

* Les også: Traumatisk for hele samfunnet

Fikk pris

Legeforeningen ga den suspenderte og nå overgrepssiktede kommuneoverlegen en pris i fjor, og han hadde stor tillit blant kommuneledelsen i den lille kommunen i Nord-Trøndelag.

Den tilliten er nå trukket tilbake.

- Dert handler om hovedprinsippet som er tilliten en lege har, tror Zerajic.

- Hvordan kan det ha seg at verken andre leger, kolleger eller kommunens ledelse ikke har visst om dette?

- Det lurer vi også på, og det er vanskelig for oss å si noe om. - Hvor sannsynlig er det at ingen andre visste om dette?

- Det er svært vanskelig å vite, og det har jeg ikke noe godt svar på.

Zerajic sier at Legeforeningen har medfølelse med de som er utsatt for overgrepene.

– Vi tenker på alle pasientene og føler virkelig med dem i denne saken her, understreker han.

Hør intervjuet med Zerajic her: