Røros kommune har anmeldt flyselskapet Air Leap for brudd på covid 19-forskriften som omhandler karantene og testing av ansatte. Det skriver Arbeidets Rett.

Selskapet henter inn ansatte fra utlandet til sine flyruter i Norge. Røros kommune mener at flyselskapet ikke har overholdt reglene rundt testing ved ankomst. De har også etterspurt en turnusplan for de ansatte som tydelig viser at karantene- og testingsbestemmelsene overholdes, skriver avisa.

Bekrefter anmeldelse

Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås bekrefter overfor Nea Radio søndag kveld at kommunen i forrige uke gikk til anmeldelse av flyselskapet etter flere bekymringsmeldinger om utenlandsk personell og usikkerhet om disse har overholdt karantenebestemmelsene.

– Vi ble kontaktet av hotellet der flypersonellet overnatter på Røros. De var bekymret for om de utenlandske gjestene overholt smittevernreglene. Vi har også etterspurt turnuslister fra flyselskapet for å se om disse tilfredsstiller Covid-19-forskriftet, uten å ha fått dette.

Forbord Jensås sier Røros kommune har vært i kontakt med blant annet helsedirektoratet, Fylkesmannen og helse- og omsorgsdepartementet i denne saken og kommet fram til at anmeldelse var det riktige å gjøre i denne situasjonen.

Hun sier det er politiet som nå har saken til etterforskning.

Hva nå?

Alle som hadde kjøpt billetter til søndagens flyvninger fikk en sms fra Air Leap der det stod at turen var kansellert på grunn av lokale Covid-19-restriksjoner ved Røros Lufthavn, RRS.

Dette synes kommunedirektøren er en merkelig beskjed da smittevernbestemmelsene er like over hele landet og ikke noe lokale greier som Røros har innført.

– Vi har i tillegg ekstra fokus på utenlandske reisende som kan føre med seg importert smitte, sier Forbord Jensås som bekrefter at så sent som søndag kveld, så har flyselskapet ikke kommet med tilfredsstillende turnuslister.

Hva som skjer med flyvningene utover uken, kan ikke kommunedirektøren si noe om.

– Vi oppfyller kravene

Flyselskapets administrerende direktør Jon Melkersson skriver i en tekstmelding til Nea Radio søndag kveld, at selskapet har oppfylt de kravene som gjelder ved karantene og testing av mannskapet.

ARKIVFOTO: Daglig leder i Air Leap, Jon Melkersson, sier selskapet har fulgt de regler som er. Her sammen med markedssjef Emelie Ahlin. Foto: Per Magne Moan

Dette er også gjort i samråd med det norske Helse og Omsorgsdepartementet.

– Våre crew er alle testet med negativt resultat. Turnuslister for samtlige i crewet er sendt til Røros kommune fredag, sier Melkersson.