Etter en bekymringsmelding, rykket politiet og Mattilsynet ut til en gård i Trøndelag 9. januar i år. Der ble det funnet over 200 døde griser.

Fikk ikke mat og vann

Levningene lå spredt rundt i driftsbygningen og i gjødselkjeller. 76 gjenlevende griser måtte avlives av dyrevelferdsmessige hensyn.

Politiet har sammen med Mattilsynet gjort en rekke undersøkelser for å finne ut av hva som har forårsaket grisenes død, omfanget av dette og hvor lenge det har pågått.

Dette har resultert i at en mann, som tidligere har hatt status som siktet i saken, tiltales etter dyrevelferdsloven.

– Vi mener den tiltalte har unnlatt å sørge for at hans besetning med gris har fått tilstrekkelig tilsyn og stell. Dette blant annet ved mangelfull tilgang til vann og mat av god kvalitet, mangelfull oppfølging og behandling av sykdom, samt mangelfullt renhold og fravær av daglig tilsyn, sier påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Amund Sand.

– Videre mener vi disse manglene har medført et dårlig levemiljø for grisene.

Pågått over lengre tid

Politiet mener dette har pågått siden november 2021, og at om lag 1.500 griser har dødd i denne perioden som følge av svikt i tilsyn og stell.

– Vi mener manglene ved tilsyn og stell har forverret seg gradvis gjennom tiltaleperioden, fortsetter politiadvokat Amund Sand.

De om lag 1.500 grisene har i denne perioden døde som resultat av ulike former for svikt i dyrevelferden.

Det har ikke vært mulig å fastsette hvor mange døde griser det lå levninger av i driftsbygningen ved politiets ankomst 9. januar i år, men øvrig etterforskning viser at det er snakk om 1.500 griser.