Kritikken av regjeringas nye forslag til grunnrente-modell lot ikke vente på seg etter pressekonferansen med Jonas Gahr Støre tirsdag morgen.

Dyster stemning

Salmar, som er verdens nest største lakseoppdrettsselskap, sendte like etter at regjeringa hadde lagt fram forslaget ut en børsmelding. Der gjentar selskapet den skarpe kritikken som de tidligere har reist mot grunnrenteskatt på oppdrett av laks og ørret, den såkalte lakseskatten.

Hans Stølan, som er hovedtillitsvalgt i Salmar og som også er initiativtaker til protestaksjonen «Kystbrølet», sier stemninga er dyster blant de ansatte ved fabrikken.

– Det er kun resepsjonisten vår, som for øvrig er ei fantastisk dame, som fortsatt klarer å smile i dag, forteller Stølan for å beskrive stemninga på arbeidsplassen tirsdag.

– Reaksjonene jeg har fått egner seg ikke på radio, for å si det sånn. Det gikk fra vondt til verre. Nå blir det enda vanskeligere å inngå langsiktige avtaler og enda mer uforutsigbart.

Stølan mener konsekvensene av det nye forslaget er en en styrt avvikling av oppdrettsnæringa i Norge.

Hør hele intervjuet med Hans Stølan her:

Har lyttet til innspill

Mange har venta på forslaget fra regjeringa, og de kom med flere endringer for næringa.

For det første vil de senke skattesatsen til 35 prosent, mot 40 prosent som ble varslet i høst.

– Selv om grunnmodellen ligger fast, har vi lyttet til innspill fra høringsrunden. Vi har særlig lagt vekt på at ordningen skal sikre fortsatt vekst, samtidig som en andel av grunnrenten i havbruksnæringen skal gå til fellesskapet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Dette er advokatmat

Robert Eriksson, som er administrerende direktør i Norske Sjømatbedrifters Landsforening, er heller ikke nådig i sin kritikk av det nye forslaget til regjeringa.

– Regjeringen har lyttet med døve ører, skriver han på Facebooksiden sin.

– Endringene som i dag ble lagt frem må kunne sies å være kosmetisk. Fradrag i investeringer ble ikke berørt, vi får lese lovproposisjonen nøye. Forslaget ser ut til å fortsatt å være lovstridig. Dette blir ADVOKATMAT, fortsetter han.

Robert Eriksson, administrerende direktør i Norske Sjømatbedrifters Landsforening. Foto: Karin Jegtvik

Regjeringa foreslår at mer av skatten går til kommunene, men likevel er ikke ordføreren i en av Trøndelags største oppdrettskommuner, Frøya, fornøyd.

– Hele skatteforslaget bærer preg av at dette er hastverksarbeid, sier Kristin Furunes Strømskag til E24.

Hør hele intervjuet med Kristin Furunes Strømskag i Nea Radio her: