Ti representater i kommunestyret tok ordet under behandlingen av Bergstadens Hotell og Vertshusets søknader om utvidet skjenketid under Rørosmartnan. Til slutt ble det flertall for å avslå søknadene om utvidet skjenketid, etter forslag fra Jens Ivar Tronshart (AP).

Flere av de som tok plass på talerstolen tok til orde for å skåne de som bor i sentrum.

– Er det skjenketid til klokka to, så har folk lov til å sitte i utestedene frem til klokka halv tre, i hvert fall. Deretter går de ut, og skal gjerne rope og synge i gata før de kommer seg avgårde i tre-fire-tiden. Det påvirker de som skal på jobb neste dag, sa Reidun Roland fra Røroslista.

– Naturlig å lytte til fagfolk

Per Arne Gjelsvik fra Venstre la, i likhet med flere, vekt på uttalelsene fra fagfolk, blant annet politiet og kommuneoverlegen, som frarådet utvidet skjenketid.

– Når vi har fagfolk i miljøene rundt oss, som faktisk engasjerer seg og bryr seg, så er det naturlig å lytte til dem. Vi trenger ikke mer fyll mellom ett og to, sa Gjelsvik.

Både Roland og Gjelsvik støttet rådmannens innstilling om å avslå søknadene.

Saken fortsetter etter bildet.

Ordfører Hans Vintervold (Ap) støttet flertallet i formannskapet, som gikk inn for å gi utvidet skjenketid i ukedagene. Foto: Marit Langseth

– Forutsigbarhet for næringslivet

I formannskapet ble det flertall for å gi utvidet skjenketid i ukedagene under martnan. Formannskapet la mest vekt på den store betydningen skjenking har for utelivsbedriftene i Røros, og at utvidet skjenketid har vært vanlig praksis de siste årene.

Ordfører Hans Vintervold støttet flertallet i formannskapet.

– En av de viktigste grunnene til at jeg støtter det, er fordi vi som kommune ønsker å fremstå med en viss forutsigbarhet overfor næringslivet, sa Vintervold.

Flere av de som var for utvidet skjenketid la vekt på politiets uttalelser etter tidligere martnaer, om at det har vært rolig og lite bråk under martnan.

Endre Sandbakken fra Høyre påpekte også at det er blitt strengere vakthold på utestedene de siste årene. – Det er gode dørvakter, og det er et mye strengere system på hvem som kommer inn på utestedene nå. I tillegg tror jeg det blir et større trykk på gata hvis det stenger klokka ett, og at trafikken av folk vil fordele seg mer hvis man har åpent til klokka to, sa Sandbakken.

Søknaden til både Vertshuset og Bergstadens Hotell ble avslått med femten mot ti stemmer.