Klokka har passert 8 på morgenen og Rakel Sivertsen har nettopp ankommet Nea Radios studio i Stjørdal. Hun ser usedvanlig våken ut så tidlig på morgenen, men ifølge henne selv er hun ingen morgenfugl.

– Jeg står opp når jeg må for å rekke det jeg skal, sier hun.

Startet med en sang

– Jeg har alltid en ambisjon om å stå opp tidligere for å rekke den harmoniske kaffekoppen, pakke veska mi og være sikker på at jeg får med meg alt, være litt sånn zen og i vater tidlig på morgenen. Men det skjer aldri, fordi jeg slumrer, ler Rakel, som er utstyrt med en god dose selvironi.

Men det er ikke Sivertsens morgenrutiner dette intervjuet skal handle om først og fremst. For Rakel og venninnen Charlotte Audestad er for tida ute på en ny turné med forestillingen «Sykehusskjorta».

Rakel er fra Malvik - nærmere bestemt Knotten. Hun er godt kjent i revymiljøet, og er en prisbelønnet humorist og tekstforfatter.

I 2019 fikk hun diagnosen brystkreft, og det var da hennes gode venninne Charlotte oversatte låten «Hospital shirt» av Jason Myles Goss til trøndersk; «Sykehusskjort».

– Vi spilte inn musikkvideo med meg i hovedrollen. Den fikk mye oppmerksomhet, og med den som bakteppe laga vi forestillinga «Sykehusskjorta», forklarer Rakel Sivertsen.

Ute på turné

Rakel var ferdigbehandlet og ble erklært kreftfri, men høsten 2022 tok sykdommen en uventet sving.

– Det ble oppdaga at jeg hadde fått tilbakefall med spredning til skjelettet. Det er en variant av kreft som er uhelbredelig, så prognosene er ikke veldig gode, sier Rakel

– Så jeg har ikke all verdens tid - jeg må skynde meg å gjøre det jeg har lyst til og behov for å gjøre.

Nå har Rakel og Charlotte hentet fram forestillingen «Sykehusskjorta» igjen, og er for tiden på en liten turné. I forrige uke viste de den i kulturhuset på Frøya og i kveld, onsdag, settes den opp i Olavshallen. De har også planer om flere forestillinger utover høsten.

– Kreften er bakteppet og bakgrunnen for at forestillingen ble til, men jeg håper at forestillingen treffer og berører flere enn kreftpasienter. For det handler om å møte motstand generelt i livet og hvordan man håndterer kriser, sier Rakel.

Tar på seg humorbrillene

Forestillingen er litt vanskelig å sette i bås, ifølge Rakel. Det er ikke en teaterforestilling, det er heller ikke en konsert eller standup-show. Det er mer som et foredrag med bilder og gode historier kombinert med musikken til Charlotte Audestad.

– Jeg spiller ingen rolle. Det er meg som forteller en historie - jeg viser bilder og jeg byr på meg selv, sier Rakel.

– Jeg forteller om artige øyeblikk i alt alvoret, det er humor og rom for refleksjoner og inspirasjon.

Rakel forteller at det er en krevende situasjon å stå i det å være kreftsyk og under behandling. Da hjelper det å ta på seg humorbrillene og le mye og ofte - det gjør det mye artigere å være syk.

– Men jeg tror ikke på at en god latter forlenger livet, altså. Jeg tror på kreftbehandling som er bestemt av fagfolk. Det er også litt mantraet i forestillingen.

– Jeg er en tillitsfull pasient som har lagt skjebnen og helsa mi i hendene til folk som kan dette, og det er leger og den medisinske vitenskapen. I det store og hele er det skolemedisin jeg lener meg på. Men fyller man livet sitt med humor og latter, er det som sagt mye artigere å være syk.

Hør hele intervjuet med Rakel Sivertsen her: