Rakel Sivertsen er for mange kjent som en god skribent, tekstforfatter og humorist, og som en del av den prisbelønnende revytrioen "Kvitter fra Knotten" fra Malvik.

Nå bruker hun humor til å håndtere en vanskelig livssituasjon. For en drøy måned siden fikk hun nemlig beskjed om at kreftsykdommen var tilbake.

Sang har blitt til forestilling

Det var i 2019 Rakel fikk diagnosen brystkreft, men med stråling og cellegift ble hun erklært kreftfri.

- Jeg fjernet et bryst og tok i mot alt jeg kunne få av behandling, men nå - ett og et halvt år etterpå - fikk jeg beskjed om at kreften var tilbake. Og den har spredt seg til skjelettet, forteller Rakel.

Da venninnen, artisten Charlotte Audestad, fikk vite at Rakel hadde blitt syk i 2019, oversatte hun den amerikanske låten "Hospital Shirt" med Jason Myles Goss til trøndersk, og kalte den "Sykehusskjort".

Utallige tusen har latt seg bevege av låta "Sykehusskjort", som Charlotte Audestad (t.h) spilte inn til ære for bestevenninna Rakel Sivertsen. Låta har blitt til en forestilling, som Rakel skal fortsette å turnere med også neste år. Foto: Anne Gundersen

De to venninnene laget en musikkvideo med Rakel i blå sykehuskjorte, som gikk viralt. Og det ble fort klart at denne musikkvideoen betydde mye for mange. Låta ble etter hvert til en forestilling, som Rakel har reist rundt med og satt opp flere steder. Det skal hun fortsette med.

- Det er med på å gjøre det lettere å håndetre sykdommen. Det å se det komiske i disse settingene, gjør det i alle fall morsommere å være syk. Jeg samler på opplevelser jeg har hatt på sykehuset, og forsøker å få de tørreste overleger til å le av meg. Humor tar brodden av det som er vondt og vanskelig, og det er godt å kunne slippe opp latterdøra selv om man har det tungt.

Les også:Det ble mye artigere å være syk

Skal sørge for å ha det bra

Den dårlige nyheten fikk Rakel da hun var til en sjekk i november, og hun meddeler at det kom som et sjokk.

- Men nå er jeg ferdig med den første nedturen og sjokket har lagt seg, og nå er jeg inn i "hva gjør vi nå"-fasen, sier hun.

- Jeg kan jo ingenting om kreft - så det får legeteamet mitt på St. Olavs ta seg av. Jeg har gitt de beskjed om at de må gjøre alt de kan for å holde meg i live så lenge som mulig, og så får jeg fokusere på å ha det bra og fylle dagene med hyggelige opplevelser og ting som gjør godt for kropp og sjel.

Derfor har Rakel Sivertsen gått til innkjøp av nye Randonee-ski til vinteren.

- Jeg har aldri tatt meg råd til å kjøpe meg et par ski jeg kanskje skal bruke bare et par ganger, men nå har jeg bestemt meg for å ikke bry meg om det lenger, sier hun.

- Har jeg lyst til å stå på Randonee-ski, skal jeg gjøre det. Så det skal jeg gjøre mye av i vinter. Mens jeg ennå er i form og har lyst til det.

Foto: Rakel Sivertsen

Ny varmepumpe

Det er også en annen viktig faktor i livet til Rakel, som hun er veldig takknemlig for og som er ekstra viktig for henne i den situasjonen hun er i nå:

- Jeg har en fantastisk vennegjeng. Jeg har samla på bra folk gjennom livet, og i mange, mange år har jeg arrangert jule-lunsj for damene i gjengen. Før jul var vi rundt femti fantastiske damer samla til lunsj, forteller hun.

Rett før hadde varmepumpa røket, og den var dessverre ikke mulig å reparere. Ny varmepumpe er dyrt og Rakel ble veldig lei seg, men dette visste venninnegjengen råd for.

- Under lunsjen reiste Charlotte (Audestad red.anm.) seg og fortalte at vennegjengen hadde spleiset på ny varmepumpe til meg, forteller en tydelig beveget Rakel.

- Og nå nettopp var Magnus Hestegrei innom og monterte pumpa til meg. Han hadde jeg aldri truffet før, og likevel kommer han hjem til meg og monterer denne varmepumpa. Jeg har et helt fantastisk vennenettverk.

Hør hele intervjuet med Rakel Sivertsen her: