- Det vi gi et stort løft for vår region frem mot 2034, men også for infrastruktur, næringsliv og turisme i årene etterpå, kanskje i hele 30-50 år etterpå. Derfor ønsker vi å arrangere dette sammen. Det sier nestleder i Trøndelag Senterungdom, Nils Forren.

Nå varsler han og resten av Trøndelag Senterungdom at de ønsker et OL velkommen til Trøndelag.

- Vi i Trøndelag senterungdom går nå ut og ønsker et OL i Trøndelag og Jemtland og Herjedalen, der Norge og Sverige kan arrangere dette sammen, sier Forren.

LES OGSÅ:Dette selskapet skal fly Røros-ruten

Tyder på korrupsjon

De siste tolv årene har OL blitt arrangert i Canada i 2010, Russland i 2014, Sør-Korea i 2018 og Kina i 2022. Det at Russland og Kina har fått arrangere OL, får partiet til å reagere. De mener det tyder på sportsvasking og korrupsjon.

- Det viktige er at man ser at OL i 2014 ble arrangert i Russland, et land som angriper sine naboland. Kina arrangerte OL i 2022, et land som ikke er så veldig glad i menneskerettigheter, mener nestlederen.

Han er sikker på at et OL i 2034 vil være et tydelig motsvar til krigen mellom Russland og Ukraina.

- Da kan et OL i 2034 heller være et symbol på et godt naboskap og fred og samarbeid på tvers av landegrenser, noe som er viktig å symbolisere gjennom dette arrangementet.

Hoppbakkene i Granåsen før riving i 2021. Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Leder i Trøndelag Senterungdom, Lars Myhr Sandlund, mener Norge og Sverige som nasjoner er moralsk forpliktet til å ta ansvar. - Norge og Sverige er to store vinternasjoner og har velfungerende demokrati, da skulle det bare mangle at vi skal arrangere et stort mesterskap, skriver Sandlund til Nea Radio.

LES OGSÅ:- Et spørsmål om folkeskikk

Viktig for flere

I Sverige er valgkampen inn mot valgdagen 11. september for alvor i gang. Sammen med sitt søsterparti i Sverige, har Senterpartiet i Trøndelag undertegnet et felles manifest, hvor det blant annet står at de ønsket et felles OL i 2034.

- Det svenske Senterpartiet er giret, og de bruker dette i sin valgkamp nå mot valget 11. september, forteller Forren.

Ungdomspolitikeren mener vi kan se flere umiddelbare fordeler for den trønderske regionen med å arrangere OL.

- For eksempel samferdselsinfrastrukturen. Der vi kan øke sjansene for to tog i timen på Trønderbanen med at man er nødt til å frakte store mengder folk gjennom regionen. Det samme kan man også se for seg på Meråkerbanen, sier han, før han videre sier:

- Samtidig kan vi restaurere gamle idrettsanlegg som allerede eksisterer, og gi de en etterlengtet overhalling og oppussing. Det tror jeg norske idrettsutøvere, både bredde og toppidrettsutøvere, kan bruke i flere år fremover.

Slik så det ut under 30 km fellesstart med skibytte under ski-NM i Granåsen i 2021. Foto: Henrik Einangshaug

LES OGSÅ:Sto flere timer i kø for å sikre seg design-nips

Ingen pampefest

Nestlederen er tydelig på at det er en rekke fordeler, slik han ser det, med å arrangere et vinter-OL i Norge i 2034. Samtidig er han tydelig på at Norge ikke skal arrangere for enhver pris.

- Det negative er om IOC tvinger Norge til å ha den pampefesten og den store pengebruken vi ofte har sett i OL. Forren sier partiet er opptatt av å arrangere et nøkternt og klimavennlig OL, ikke et med de kostnadene man har sett de seneste årene.

- Da må Norge trekke seg ut av den prosessen. Da er det ikke noe vits i å arrangere noe mer. Så da skal vi bare trekke oss ut av hele IOC og OL?

- Nei, nei, nei. Da skal vi trekke oss ut av prosessen med å arrangere det.

Hør hele intervjuet med Nils Forren i lydfilen under.