Sist helg var det KM-helg for langrennsutøverne i Sør-Trøndelag skikrets. Mens lørdagens renn på Hølonda ble arrangert for over to kohorter for 13-20 år, var søndagens sprintrenn på Jervskogen kun for 13-16 åringene i skikretsen. Mildværet de siste dagene har tæret på en rekke skianlegg rundt om i fylket, men en god såle med kunstsnø, og en solid dose dugnadsinnsats, gjorde det mulig for Hommelvik IL å invitere til sprintrenn søndag.

- Det er utrolig artig at vi endelig kan ha skirenn, det er viktig for langrennssporten. Vi har hatt våre utfordringer med koronaen, og skulle egentlig ha dette rennet 30. januar, men så ble det utsatt til vi fikk lov til å arrangere renn. Nå har utfordringen vår vært mildværet vi har hatt den siste uka, så snøen dro fryktelig her. Vi har heldigvis kunstsnø, så vi har hatt en såle her i sprintløypa. Stor dugnadsinnsats med snømåking i går, også har vi fått til et flott renn i dag, sier rennleder Liv Paulsen til Nea Radio.

Finale: Adrian Cornelius Kaasbøll (i gult) leder an i gutter 16 finalen foran Ola Randen (75) og Nikolai Fossum (78). Foto: Henrik Einangshaug

Kretsmester for andre dag på rad

Flere utøvere stilte til start både lørdag og søndag, blant dem var 15 år gamle Marie Wollan Benum fra Byåsen IL. Under lørdagens renn på Hølonda, dro Wollan Benum til fra start på sin 5 km, og ledet allerede på første passeringspunkt etter 700 meter. Byåsenjenta så seg aldri tilbake, og gikk i til seier med tiden 15:50 min, 37 sekunder foran Nora Hafsmo.

På søndagens prolog gikk det også godt for Wollan Benum, som gikk inn til nest beste tid, kun slått av Lina Brathole Hindberg fra Strindheim, som vant prologen med et par sekunder.

- Var tungt, spesielt på prologen da jeg fikk skikkelig syra i bakken. Klarte å ta meg igjen skikkelig i pausen mellom heatene, så da gikk det bra til slutt, sier Marie Wollan Benum.

Søndagens sprintrenn ble arrangert med en prolog og et finaleheat for samtlige deltagere. Utøverne ble etter prolog stilt opp i plasseringsheat etter prologplassering, hvor 1-6. plass i prolog kjempet om de seks øverste plassene, 7-12 om de neste seks osv. Med en sterk prolog, lå alt til rette for Wollan Benum til å kjempe om nok et KM-gull. Hun fikk derimot tøff konkurranse fra prologvinneren i den tunge sprintløypa på Jervskogen.

- Merket at jeg dro fra henne litt i bakken, men så gled hun inn meg litt igjen. Så kom vi på oppløpet, og da var hu plutselig rett bak meg, da tenkte jeg bare "nå må du gå, nå må du gå!", så da prøvde jeg å gjøre det da.

Denne helgen skulle egentlig Hovedlandsrennet i nordiske grener ("NM" for 15-16 år) blitt arrangert i Holmenkollen, men ble allerede i midten av oktober avlyst grunnet covid-19. Ikke bare har sesongens store mål for landets 15-16 åringer blitt avlyst denne sesongen, også en rekke andre skirenn har blitt avlyst grunnet covid-19.

- For meg som har vært vant til å gått skirenn hele vinteren, så synes jeg det er veldig rart, det er veldig uvant. Men jeg synes de som arrangerer skirenn gjør det på en veldig bra måte, og arrangerer det på en veldig koronavennlig måte, og det er kjempe bra, sier Wollan Benum avslutningsvis.

Saken fortsetter under intervjuet med Marie Wollan Benum.

Positive tilbakemeldinger

Arrangørklubben Hommelvik IL er blant klubbene i kretsen med svært god rekruttering av yngre løpere, og har en rekke utøvere i de fleste aldersklasser. Det å derimot arrangere fellestreninger har ikke vært problemfritt, og i starten av januar fikk de ikke ha fellestreninger grunnet retningslinjene for idretten. I slutten av januar kunne derimot Hommelvik og Malvik idrettslag arrangere skirenn for klubbens utøvere, da de holder til i samme kommune.

Hvordan er responsen fra utøverne på at det endelig er skirenn igjen?

- Det er som du sier, endelig er det skirenn igjen. Det er veldig positive tilbakemeldinger fra utøvere, foreldre og støtteapparat som har vært her i dag. De er glade for at det er åpnet for skirenn, også for de snøforholdene vi har hatt her, og at vi har fått til renn i dag.

Neste lørdag arrangeres barnas skidag på Jervskogen skisenter for innbyggerne i Malvik. Selv om mildværet den siste tiden har tæret hardt på løypene, er Paulsen trygg på at de kan arrangere.

- Nå er det saltet i løypa der vi har kunstsnøen i sprintløypa, så er det meldt fryktelig med regn i morgen, og da vil det bli en god såle. Det er meldt snø til uka på torsdag og fredag, så håper det blir fine forhold til lørdag.

Hør hele intervjuet med Liv Paulsen her: