Det var to litt nervøse topplag som møttes til gigantoppgjør på Intility Arena i Oslo søndag ettermiddag. Til tross for stort sett koronatomme tribuner lå spenningen som et teppe over gressmatta like før kampstart. Og spillerne på begge lag såg noe preget ut av stundens alvor.

Tam førsteomgang

Hjemmelaget forsøkte å gå offensivt ut og ta tak i banespillet. Rosenborg la seg kontrollert defensivt for stenge av rom og å satse på brudd og kontringsspill. Vålerenga evnet ikke å sette et skikkelig trykk på trønderne slik de ønsket, og det var bortelaget som i åpningskvarteret fremsto som farligst med ballen. Men de store sjangsene uteble for begge lag.

Blakstad fikk en liten rullebane å løpet på sentralt i banen da hun etter snaut 20 minutter forserte frem til 20 meter og testet skuddfoten, men VIF-keeper Jalen Tompkins reddet enkelt.

Celin Bizet Ildhusøy så sitt snitt til å forsøke samme oppskrift for de blå to minutter senere, men den avslutningen fløy høyt opp på tribunen bak RBK-målet.

Etter 25 minutter skulle hjemmelaget få sin første store sjangse. Janni Thomsen dro seg forbi Kristine Minde på Vålerengas venstreside, men avslutningen gikk via en RBK-spiller og ut til corner som endte resultatløst. Stor sjangse for Vålerenga.

Etter dette skulle Rosenborg spille til seg initiativet i kampen.

Etter 29 minutter var det Julie Blakstads tur til å leke med motspiller da nettopp Thomsen fikk smake sin egen medisin. Blakstad dro en tunnel og løp rett fra men en fullstendig kompromissløs men ren takling innenfor Vålerengas 16-meter av stopper Stine Ballisager Pedersen i siste liten forhindret en opplagt scoringsmulighet.

Knappe tre minutter etterpå surret VIFs Andrine Tomter det til for seg selv like foran egen 16-meter. Cesilie Andreassen snappet ballen og curlet ballen elegant mot lengste hjørne, men en Tompkins i full strekk reddet skuddet.

Etter denne gode RBK-perioden klarte imidlertid Vålerenga å bryte momentumet og gjenvinne kontrollen over banespillet, og skulle komme med en sluttspurt før pause.

Sekunder før 45 minutter kom Synne Jensen seg til en avslutning fra rundt 16 meter, men skuddet gikk rett på Kristine Nøstmo.

Samme spiller var på farten i overtiden da hun driblet seg fri fra Mali Lilleås Næss, men innlegget var ikke presist nok.

Siste mulighet før dommeren signaliserte for halvspilt kamp ble en corner, men igjen uten resultat. Dermed målløst til pause etter en omgang uten store høydepunkter.

Merkelig ledermål

Den andre omgangen startet ikke helt ulikt den første, men med et Rosenborg som sto høyere i banen og ønsket å ta mer tak i banespillet. Elin Åhgren Sørum ladet kanonen fra langt hold idet det var spilt 52 minutter etter mye resultatløs bearbeiding av VIF-forsvaret. Skuddet var hardt og på mål, men også rett på keeper Tompkins.

Så skulle hjemmelaget ta ledelsen ut av ingen verdens ting.

54 minutter: Thomsen fikk masse plass på høyresida. Hun slo et innlegg mot bakerste stolpe som landet rett i garnet bak en forfjamset Nøstmo.

RBK-jentene brukte noen minutter på å samle seg etter den merkelige scoringen imot, og et inspirert hjemmelag satte inn et trykk.

Det skulle likevel åpne seg en stor mulighet for spydspiss Marit Clausen etter 62 minutter da Lisa-Marie Karlseng Utland spilte henne rett gjennom midten. Men hun var akkurat ikke rask nok til å avslutte upresset idet målscorer Tomsen kom susende inn i situasjonen, og det ble med en svak avslutning langt utenfor mål. Bortsett fra dette skulle det imidlertid vise seg vanskelig for bortelaget å skape sjangser i den andre omgangen.

Blakstad driblet seg fri like foran en tettpakket 16-meter kvarteret før slutt, men skuddet var nok en gang rett på keeper Tompkins.

Minuttet senere spilte samme Blakstad fri Minde på venstresida. Innlegget fra backen var godt, men headingen fra Karlseng Utland på bakerste stolpe gikk over mål. En mulighet landslagsspilleren burde tatt bedre vare på.

Etter 82 minutter skulle Vålerenga få to store muligheter innenfor ett minutt. Først klinket Sherida Spitse til fra rundt 40 meter etter en drop, og ballen klasket i tverrliggeren. Dernest skulle Mali Næss kløne bort ballen til Njoya Ajara, som noe overrasket ikke fikk stokket beina skikkelig, og avslutningen gikk til en heldig corner som ikke førte noe med seg.

Siste stikk

Rosenborg-jentene prøvde alt de maktet, men et mer erfarent Vålerenga spilte med trygghet og autoritet de siste minuttene av kampen. Kampen skulle til å ebbe ut i hjemmeseier for blåtrøyene.

Men RBK Kvinner nekter rett og slett å tape en fotballkamp i 2020.

Klokka viste 93 minutter. Det var det siste som skulle skje i kampen. Som typisk er når det ene laget desperat jager mål i sluttsekundene så ble ballen pumpet inn i boks. Hverken Karlseng Utland eller Celine Nergård klarte å avslutte. Ballen havnet ut hos Sara Kanutte Fornes. Tenåringen som vokste opp med Molde som favorittklubb hamret til med venstreslegga, og ballen brøt nesten lydmuren før den testet kvaliteten i nettmaskene bak Tompkins mer enn noe skudd noen gang har gjort på Intilty Arena.

Dermed ble det 1–1 og poengdeling i hovedstaden. Gullkampen lever følgelig i beste velgående.