Samtidig som langrennsløperne gjør sine forberedelser til den kommende skisesongen, jobbes det også blant løypekjørerne foran den kommende vinteren.

For litt siden overtok idrettslaget eierskapet i dagens tråkkemaskin, en PistenBully 100. Nå ønsker klubben å oppgradere til en ny tråkkemaskin, slik at de kan levere enda bedre skispor til de mange brukerne av løypenettet på Stjørdal og omegn.

- Vi ønsker noe som er mer driftssikkert og forutsigbart til våre løypekjørere som kjører på dugnad. Slik at de kan bruke tid på å kjøre og lage fine skispor, istedenfor å stå i garasjen å skru og reparere.

Det sier leder for løypekomiteen i Skjelstadmark Idrettslag, Alexander Hansen.

Over 66.000 samlet inn

Idrettslaget dekker en del av innkjøpet gjennom innbytte av gammel maskin, utstyrsmidler fra Norges Skiforbund og egenkapital fra idrettslaget. Samtidig har flere lokale bedrifter sagt de vil støtte innkjøpet av ny tråkkemaskin.

Dette vil derimot ikke være nok, da en ny tråkkemaskin koster 230.000 euro pluss mva.

Nylig opprettet Hansen en Spleis på vegne av idrettslaget. I skrivende stund har 130 givere gitt til sammen 66.300 kroner, noe mangeårig løypekjører i Skjelstadmark Idrettslag, Hallgeir Moen, er godt fornøyd med.

- Det betyr veldig mye. Da vet vi at det blir satt pris på at vi ordner skispor til dem. Vi er helt avhengig av at folk støtter det, hvis ikke hadde vi ikke hatt mulighet til å kjøpe en ny maskin, sier Moen.

Dugnadsinnsats

I samarbeid med Stjørdal kommune, har Skjelstadmarka IL siden 2005 kjørt løyper i Remarka på Stjørdal og via Åstjønna i Forradal til Grønningen i Levanger. Et løypenett som ifølge Moen er på rundt 65 km.

Moen er en del av et løypemannskap på fire mann, som på dugnad kjører tråkkemaskinen utallige timer hver eneste vinter. Hansen sier innsatsen løypemannskapet gjør betyr mye, både for idrettslaget og ikke minst brukerne av løypenettet.

- Det er helt utrolig. Mange av disse løypekjørerne har kjørt løyper på dugnad i 15-20 år. De sitter timevis for å lage gode skiløyper, noe de gjør uten å få en krone for det, sier Hansen.

Hansen er tydelig på at løypekjøringen også i tiden fremover vil foregå på dugnad, og at alle pengene som samles inn skal gå til ny maskin.

Skal ikke

Skjelstadmark Idrettslag har i dag 330 medlemmer. Investeringen i ny tråkkemaskin vil derfor gi et stort løft for et lite idrettslag, samtidig som det bidrar til løypekjøringen i skiløypene på Stjørdal.

- Idrettslaget er tydelig på at investeringen ikke skal gå utover aktiviteten for barn og unge. Det skal fortsatt være et lavterskel- og prøvetilbud.

Selv om mye allerede er samlet inn til ny tråkkemaskin, håper Hansen avslutningsvis at enda flere vil gi et bidrag.

- Hvis det er noen som setter pris på jobben som har blitt gjort, og fortsatt ikke har vært inne på spleisen, så finner de den på Skjelstadmark Idrettslag.

Hør hele intervjuet med Alexander Hansen og Hallgeir Moen i lydfilen under. Programleder Karin Jegtvik i studio.