Tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund Karen Espelund mottok hedersprisen under Idrettsgallaen lørdag kveld.

Prisen ble delt ut av statsminister Jonas Gahr Støre og Birgit Skarstein.

I juryens begrunnelse het det blant annet at årets vinner av hedersprisen har i hele sitt liv tatt seg fram i løypeløst terreng i idrettens tjeneste.

– Denne personen har brutt barrierer, vunnet vanskelige kamper og skapt jordskjelv i den mannsdominerte, internasjonale idretten. Dette arbeidet har vinneren høstet respekt for, men lederstilen har også vært kritisert, og det har blåst friskt rundt vedkommende. Like fullt er det kunnskapen, pågangsmotet og evnen til å skape framskritt som har vært hennes varemerke. Hun fikk sitt første styreverv som 17-åring. Senere ble hun tidenes første kvinnelige generalsekretær og første kvinnelige visepresident i fotballforbundet før hun ble aller første kvinne i Uefa-styret.

Espelund har også hatt en rekke andre verv, blant annet har hun vært styremedlem i Rosenborg i flere år og har den siste tiden vært trukket fram som en av de heteste kandidatene til styreledervervet i klubben.

Hun startet sin fotballkarriere som spiller på Trondheims-Ørns A-lag fra 1976 til 1985 og var i flere år kaptein på laget. Klubben ble uoffisiell norgesmester i 1977 og uoffisiell seriemester i 1983.

Hun spilte 309 kamper og scoret 56 mål på Ørns A-lag. Hun har også spilt to A-landskamper for Norge i 1981–82.

Espelund har også vært kultursjef i Selbu kommune.

– Nå er jeg nesten stum, det er jeg sjelden. Dette var en enorm overraskelse, var kommentaren da hun mottok idrettsgallaens hederspris lørdag kveld.

Årets kvinnelige parautøver ble Birgit Skarstein. Foto: Screenshoot

Flere fra Trøndelag fikk pris

Det var flere utøvere fra Trøndelag som ble gjort stas på under idrettsgallaen. Årets kvinnelige parautøver ble Birgit Skarstein fra Levanger. Hun fikk prisen, blant annet for sitt gull i roing under Paraolympics i sommer.

Hennes mednominerte var Aida Dahlen (bordtennis), Ann Cathrin Lübbe (ryttersport), Vilde Nilsen (langrenn), Helle Sofie Sagøy (badmington).

Katinka Haltvik representerte beach-håndballjentene som fikk prisen Årets Forbilde. Foto: Screenshot NRK

Årets forbilde ble Kvinnelandslaget i beachhåndball.

– Hvis jeg ikke hadde makspuls i sted, så har jeg det i hvert fall nå, sa Katinka Haltvik og takket juryen på vegne av Beachjentene, da hun mottok prisen av prisutdelerne Anders Mol og Christian Sørum.

Laget fikk prisen for bokstavlig å ha talt Roma midt imot, ved å nekte å spille med minibikinier. Dette fikk presseoppslag i medier over store deler av verden og kjente artister hyllet håndballjentene fra Norge.

- Jeg synes det er ganske sykt å stå her i 2022 og få en pris for å demonstrere mot å spille i bikini, men nå slipper vi det og det er vi veldig glade for, sa hun i sin takketale.

Katinka hadde med mor Trine på Idrettsgallaen og utdelingen av forbildeprisen fikk fram både en og to tårer i øynene på en synlig stolt håndballmamma.