Fredag var en spesiell dag for Ole Brattås fra Ålen. Han har amputert det ene beinet og er derfor forhindret fra å drive på med tradisjonell alpint.

Men som mange har sett på TV den siste tiden – Handicap betyr ikke at man trenger å holde seg borte fra bakken.

Jesper Saltvik Pedersen, med tre para-VM-gull fra Lillehammer i vinter er et godt eksempel på det. Han har de siste ukene blitt en god ambassadør for sitski, eller sitteski, som det heter på norsk.

Kommer seg ut i bakken

Sitteski er i utgangspunktet et hjelpemiddel som er spesielt utviklet for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet om vinteren.

Dette har blitt så populært at både funksjonsfriske og handikappede har kastet seg over sporten.

For Ole Brattås blir dette inngangsbilletten til aktiviteter i skibakken. Før han amputerte foten for noen år siden, forsøkte han seg på langrenn, uten hell. Derfor har hans besøk i Ålen Skisenter vært begrenset til en kaffekopp i Stentrøstuggu eller en prat med kompiser nede på flata.

Før helga hadde Stein Taraldsen fra hjelpemiddelfirmaet Bardum tatt turen til Ålen for å la flere med handikap i Fjellregionen forsøke seg på sporten.

Bardum AS har siden oppstarten i 1999 jobbet med spesialtilpassede hjelpemidler for barn, ungdom og voksne med ulike funksjonsnedsettelser.

Med seg i bagasjen hadde Taraldsen flere typer sitteski, som blant annet Ole fikk prøve.

Sliten i skuldrene

Etter kun to turer med ledsager, klarte han å ta heisen alene, og mestringsfølelsen ble stadig sterkere etter hvert som også nedoverbakkene ble forsert med stadig mindre bistand fra ledsager Stein.

Ole innrømmer at det "tar på" å være alpinist for aller første gang, men at dette var så artig at såre muskler og ømme skuldre får komme i andre rekke.

Ole klarte å ta heisen alene etter bare to runder i alpinbakken. Foto: Per Magne Moan

Det er Hjelpemiddelsentralen som bistår med investeringer til sitteski og Ole sier at søknad allerede er skrevet. Nå håper han at han rekker å få utstyret før vinteren er over.

Hør intervju med Ole Brattås og Stein Taraldsen her: