Det ble en dramatisk avslutning på søndagens 50 km klassisk i ski-VM. Norge leverte gjennom hele rennet en meget sterk laginnsats, og hadde til slutt to mann med i gullkampen, Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen.

Russeren Aleksandr Bolsjunov kom i førsteposisjon ned fra den siste bakken, men med Klæbo like bak, og Iversen noen meter bak de igjen. Bolsjunov tok en lang sving inn på oppløpet, og søkte helt til det ytterste sporet på oppløpet for å stoppe Klæbo. Inn på oppløpet forsøkte Klæbo å gå rundt Bolsjunov, men krasjet med Bolsjunov, noe som endte med at russeren knakk staven mellom beina.

– For en dramatisk avslutning. Her kommer juryen til å måtte jobbe før vi kan erklære en vinner, sier NRKs langrennskommentator Torgeir Bjørn til NRK.

Med kun en stav var russeren sjanseløs mot Klæbo, som spurtet over målstreken først. Bak kom Iversen og tok igjen Bolsjunov på oppløpet, og gikk i mål til sølv.

Klæbo disket - Iversen verdensmester

Johannes Høsflot Klæbo ble først stående som verdensmester, men russerne valgte å legge inn protest etter dramatikken som oppsto på oppløpet. Etter hvert kom beskjeden fra juryen. Johannes Høsflot Klæbo diskvalifiseres, og Emil Iversen rykker opp til gull, mens Bolsjunov tar sølvet foran Simen Hegstad Krüger på 3. plass.

Dette er Iversens første individuelle gullmedalje internasjonalt, og karrierens fjerde internasjonale gull som senior.

– Det er en spesiell måte å bli verdensmester på. Det er ingen tvil om det. Jeg var rett bak Johannes og gikk en kjempebra femmil. Det føles som sølv, men det føles samtidig som et gull. Det føles jævlig bra å være på pallen. Jeg får ikke gjort noe med gullet, det føles ikke helt fortjent, sier Emil Iversen til NRK.

Norge fikk ikke medhold i protest

En times tid etter at løperne spurtet i mål, valgte Norge å legge inn en protest på juryens avgjørelse om å diskvalifisere Klæbo. Protesten fra Norge fikk ikke medhold hos juryen, og Iversen blir stående som verdensmester.

Selv om Norge ikke fikk medhold hos juryen, trenger ikke dramatikken å være over enda. Juryens avgjørelse kan ankes til en appellkommisjon. Norge har 48 timer på seg til å levere inn en anke til kommisjonen, dersom det skjer, kan det ta flere dager før en endelig vinner er kåret. Norge vurderer en ny anke, det sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo ble diskvalifisert etter at juryen hadde behandlet russernes protest Foto: Henrik Einangshaug