Stjørdal Kajakklubb holder til ved småbåthavna og arrangerer ofte klubbturer for medlemmene sine, som strekker seg i alder fra 10 til 80 år. Siste lørdag i august padler de fra Stjørdal til Tronheim, men for å delta på denne reisen kreves det et grunnkurs i havkajakk, noe som klubben stiller som minstekrav for å kunne sette kajakken på sjøen.

– Et grunnkurs i havkajakk er livsviktig og nødvending, forklarer leder i kajakklubben, Lena Nordstrøm.

– Der lærer man å redde både seg selv og de andre hvis de skulle falle ut i vannet. Det er for egen sikkerhet og sikkerheten til de som skal være med deg på tur.

Som medlem låner man utstyr gratis og når klubben arrangerer turer er det fritt frem for alle som vil å henge seg med. Eneste forutsettingen er at de som deltar har dette grunnkurset, nettopp fordi sikkerhet er så viktig.

Saken fortsetter etter lydklippet

Man skal ha respekt for sporten

Hvis noen skulle synes det ser spennende ut med kajakk, er grunnkurset et fint sted å begynne for å se om det kan være en sport som passer.

– Kajakklubben er åpen for alle så det er bare å hive seg med på første grunnkurs, smiler Nordstrøm.

– Der kan man lære seg å håndtere kajakken å finne ut om det virkelig har noe for seg. Etter det er det bare å bli med på turene vi arrangerer, vi tar gjerne imot nye, så det er ikke noe problem. Hun legger til at det er en sport man kan drive med sommer som vinter, men at riktige klær er viktige uansett. På vinteren er tørrdrakt et must.

– På sommeren er det ikke like farlig, men selv om det er 20 grader i vannet blir det fort nok kaldt da også, om man faller uti.

Havkajakk er en ekstremsport, og Nordstrøm understreker at man helst bør dra sammen med flere og unngå turer på sjøen alene.

– Man skal ha respekt for det man holder på med. Vi ser jo at det er mange som er ute å padler og vi har mange i klubben som er aktive. I tillegg har vi padletrim som er veldig gøy, hvor vi padler ut til trimposter å samler poeng. Men vi anbefaler ikke at noen drar på slike ting alene, trygghet er ekstremt viktig. Og om man først drar alene begynner man ikke å krysse fjorder, da holder man seg ved land.

Ingen er sure i kajakk

Kajakklubben er en omgjengelig og sosial gjeng, som triver godt med både å padle og selskapet de padler sammen med.

– Vi koser oss veldig, smiler Nordstrøm.

– Jeg må si som han som holder kurset, Stein Larsen. Han sier han har enda til gode å se noen som er sure i kajakk. Og det tror jeg stemmer, jeg tror ikke det er noen sure folk i kajakk.