Det har vært litt av en sesong for Geir Kristian Hoås fra Lånke. Denne sesongen har lånkbygget levert solide resultater på løpende bånd, og mandagens 10 km klassisk var intet unntak. En annen trønder som også markerte seg godt var Håkon Skaanes, som med sin 30.plass leverte sesongbeste i mandagens renn.

- Det ble som jeg hadde trudd, det ble tungt å gå i Granåsen. Bratte bakker, lange bakker. Synes det er gøy å gå 10 km igjen, men det er enormt tungt å gå, så gøy å gå i mål etter to runder var det, sa Skaanes etter målgang til Nea Radio.

Karrierebeste

Utover i løpet klatret lånkbyggen seg oppover på resultatlisten, og nærmet seg sakte, men sikkert topp 20 for første gang i karrieren. Med tre kilometer igjen til mål lå Hoås på en 22.plass, men med ikke mer enn sju sekunder bak landslagsløper Håvard Solås Taugbøl på 14.plass. En sterk sluttspurt gjorde at Hoås klatret helt opp til 15.plass, og med det havnet kun fire tideler bak Taugbøl. Karrierebeste av lånkbygget.

- Det var veldig artig å få det til igjen, på distanse også, så det var på evne. Det var jævlig artig.

Oppsummer NM for din del.

- Det har vært jævlig bra egentlig. Gode ski og bra kropp. Litt skuffet etter sprinten, men kan ikke si seg skuffet over den når man har gått så bra på distanse resten av NM.

Hardt arbeid over tid

Geir Kristian Hoås er et av i alt fem utøvere på Nord-Trøndelag skikrets sitt seniorkretslag, og som trenes av Mats Iversen, bror til gårsdagens gullvinner Emil Iversen. Hoås har ved siden av satsingen studert i Meråker, først ved det velkjente skigymnaset til Meråker videregående skole. Han har videre har studert idrett- og prestasjonsutvikling ved Nord Universitet Meråker, et studie som er tilrettelagt for langrenn- og skiskyttere.

I Meråker har de i mange år vært svært opptatt av å utvikle gode seniorutøvere, og at hardt arbeid over lang tid gir resultater, noe også Hoås har troen på.

- Nei, jeg tenkte vertfall ikke det (dagens resultat journ.anm) skulle komme på distanse. Det viser at trening virker, at når man holder på over lengre tid så gir det resultater.

Det er hardt arbeid over lang tid som gjelder?

- Det er uten tvil det som er veien å gå, det er det et bevis på i dag.

Du ser frem til videre i sesongen?

- Ja, det blir artig å prøve å få til det samme videre i resten av helgene, så får man se hva man får til.

Dyrhaug topp 5

En annen stor glede for det trønderske skipublikummet var Niklas Dyrhaug. Snart tre år har gått siden Dyrhaug sist var topp 5 nasjonalt/internasjonalt på et individuelt renn. Det startet ikke spesielt bra for Dyrhaug. Ved første måling etter et par kilometer, lå tydalingen 6,5 sekund bak junioren Jonas Vika som da ledet, og 16,3 sekunder bak Eirik Valnes når samtlige hadde passert. Men utover i rennet skulle ting gå Dyrhaugs vei.

Ved passering halvveis var Dyrhaug plutselig oppe i teten i det han passerte, og 6.plass i det samtlige hadde passert punktet. Avstanden til ledende Valnes hadde økt, men det svært lite, og landslagsløperen fra Nord-Norge hadde kun økt 6,5 sekund. En sterk sisterunde av Dyrhaug førte han til slutt opp på en 5.plass, 25,2 sekunder bak Valnes, og 7 sekunder fra NM-medalje. Dette var Dyrhaugs første topp 5.plassering individuelt siden verdenscuprennet i Lahti 4.mars 2018.

Hør hele intervjuet med Geir Kristian Hoås her: