Helgen 12 til 14 juli var 50 Petancaspillere samlet på Hegre Gård i anledning Petanca Grand Prix. Arrangementet startet allerede fredag med sosial hygge og forberedelse til turneringen, men det er selve Petanca konkurransen som er kjernen rund det hele.

Saken fortsetter etter lydklippet

- Der er det spillere som hovedsakelig er fra et miljø i Spania, men for et par år siden dukket ideen opp om å prøve å få til en sommerturnering hjemme i Norge, og det fikk vi til. I fjor var vi i Rendalen, da var vi rundt 30-40 spillere, men i år er vi nærmere 50. Så det er en økende interesse. Det er populært å treffes og det er populært og spille Petanca, så har vi det veldig, veldig trivelig, smiler Greta Fornes.

- Petanca er en sport som kanskje ikke er så kjent i Trøndelag, men vi håper jo at det skal bre seg litt med den her turneringen. Spillet dreier seg rett å slett om å kaste kuler. Det innebærer stålkuler og ei mindre trekule, så skal man prøve å kaste stålkulen slik at den kommer nærmest mulig trekulen. På en måte kan man si at vi kaster på blink. Så er det selvfølgelig et poengsystem med klare regler, det er to på hvert lag som spiller mot et annet. Vi begynner i dag klokken tre og da regner vi med å ha en vinner innen klokken syv.

Det sosiale er det viktigste

Men selv om det er Petanca konkurransen som er i fokus betyr det ikke at det ikke er tid til litt sosialt samvær og besøk til lokale kulturskatter. Når alt kommer til alt er det det sosiale som er det viktigste, både innenfor og utenfor selve spillet.

- Vi startet dagen ved Leirfal på helleristningsfeltet i Hegra, det syntes alle var veldig interessant å se. Nå skal vi spise lunsj før vi begynner spillet klokken 15. Jeg kan jo også nevne at vi i går besøkte Hegra festning der vi spiste lunsj og fikk omvisning, for senere å avslutte med en guidet tur i Værnes kirke. Deretter gikk turen tilbake hit for å spise middag hvor vi foretok en trekning om hvem som skulle spille på lag. Man kan ikke avtale på forhånd hvem man skal spille sammen med, det er tilfeldig hvem man skal spille på lag med og hvem man skal spille imot, forteller Fornes.

Hun forteller videre at det er en grunn til at de trekker spillere.

- Vi mener det er det sosiale som er viktigst, vi skal ha det hyggelig sammen. Og det er ikke noe hyggelig hvis to kjempedyktige spillere blir enige om at de skal spille sammen og slår ut alle oss andre. Da vet vi jo på forhånd hvem som har den letteste veien til mål. Når vi da trekker lag så blir det en struktur i spillet vi er veldig tilfreds med, da kan en dreven spiller ende opp på lag med en som er nybegynner, og det setter vi pris på.

Stas å arrangere turnering i Stjørdal

Å finne et område som egnet seg til å sette opp en slik turnering har vist seg å ikke være uproblematisk for arrangørene. Men nå som stedet er i boks og konkurransen i gang er synes de det er stas å få holde arrangementet på Stjørdal.

- Vi synes det er ekstra stas å få turneringen til Stjørdal, det tror jeg alle synes. Vi har i alle fall inntrykk av folk synes det er stas etter å ha vært sammen et døgn nå. Men det var ikke så enkelt å finne et egnet sted å holde turneringen her. Vi lette over hele kommunen for å finne en plass vi kunne være på, det måtte jo være et stort, flatt område i grus. Også er vi avhengige av å ha toalettforhold og muligheten til å trekke inn for å spise mat, og det var ikke så enkelt å finne et sted som dekket disse behovene. Det var først når de som driver Hegre Gård foreslo at vi kunne komme hit, at det løste seg. Her er det en stor gårdsplass og de har lagt ekstra grus til anledningen, så nå har vi 5 fine baner, sier Fornes.

Når konkurransen begynner handler det i utgangspunktet om den sosiale hyggen, men det utelukker ikke at spenningen for hvem som stikker av med seieren sitter i kroppen.

- Spenningen starter allerede klokken tre idet vi begynner å spille. Da er det akkurat som alle menneskene forandrer seg og det e konkurranse instinktet som rår. Det er blodig alvor helt frem til klokken syv, både for den som er nybegynner og for den som er godt erfaren, smiler Fornes.