Det har vært en lang sesongoppkjøring med lite konkurranser for langrennsutøverne. Etter flere måneder uten konkurranser, har landslagene i langrenn de siste ukene fått konkurrert igjen under Blinkfestivalen i Sandnes og Toppidrettsveka i Trøndelag. Selv om Norges Skiforbund - langrenn sin koronaveileder fortsatt er ganske streng, har landslagene også fått lov til å gjennomføre treningssamlinger igjen. Siden lørdag forrige uke har verdens beste langrennsjenter vært å se i Meråker, hvor det har blitt mange treningstimer i Meråker-myra, i tillegg til noen timer langs asfalten på rulleski.

Beste stedet å ha samling

Det har blitt en noe annerledes oppkjøring til den kommende VM sesongen enn hva langrennslandslaget normalt sett ville hatt. Istedenfor flere ukers lange høydeopphold i Frankrike og Italia, har utøverne denne sesongen vært nødt til å holde seg hjemme i Norge. Det har heller ikke før nå nylig vært mulig for landslagene å kunne arrangert treningssamlinger for sine utøvere, både i forhold til FHI sin anbefaling, men også fordi at Norges Skiforbund - langrenn sin koronaveileder er strammere enn det som er anbefalingene til FHI.

Herrelandslagene i langrenn hadde selv nylig samling i Trøndelag, da nærmere bestemt på Steinkjer i forkant av Toppidrettsveka. Meråkerbygg og trener for kvinnelandslaget i langrenn, Ole Morten Iversen, tok derimot med seg sine jenter til hjembygda, ei bygd som ifølge han er ypperlig for barmarkssamling.

- Jeg er ubeskjedent nok til å si at Meråker sannsynligvis er den beste plassen i hele landet å ha barmarkssamling på, sa Ole Morten Iversen til Nea Radio.

Kathrine Harsem (nærmest kamera) er blant utøverne utenfor landslaget som har fått være med på kvinnelandslagets samling i Meråker. Foto: Henrik Einangshaug

Laget har vært langt fra fulltallig under årets treningssamling i Meråker. Ingvild Flugstad Østberg er for tiden ute med en skade i foten, Therese Johaug har trent for mye og må roe ned, mens både Heidi Weng og Lotta Udnes Weng har måtte stå over samlingen grunnet sår hals.

- Det er ikke noe problem å få til samling, men det er veldig kjedelig og uvant at vi er så få. Pr nå så er fem av ti jenter som er med på hele samlingen, så det er veldig kjedelig, og på en måte kan være betenkelig med hva det er som skjer. Men det som for oss gjør at det ikke er noe stress eller at vi er bekymra, er at det er veldig ulike grunner til det, så det er ikke sånn at ting er blitt gjort feil.

Ønsker flere i toppen

Spente før start: Langrennsjentene fulgte nøye og spent med før de selv skulle få prøve seg som skiskyttere. Foto: Henrik Einangshaug

Det er naturligvis mot slutten av februar at langrennsjentene for alvor vil prestere i løpet av årets sesong, og være i toppslag til årets ski-VM i tyske Oberstdorf. Selv om det denne sommeren har vært avlysninger på rekke og rad, og anbefalingene knyttet til reiser har blitt strammet inn av FHI, har Iversen god tro på at det blir VM i år.

- Jeg tror det blir verdenscupsesong, og er rimelig sikker på at det blir VM. Tror det blir redusert i forhold til de opprinnelige planene.

- Vårt mål er å være med å kjempe om medalje i alle øvelsene i VM, og ellers være med å prege verdenscupen, da helst med flere løpere, ikke bare med ei eller to, men at det er flere som er med å kjemper om pallplasser. Og heve oss i sprint, der har vi fått litt mye juling de siste årene, så håper å nærme oss de svenske jentene, fortsatte Iversen.

Saken fortsetter under hele intervjuet med Ole Morten Iversen

Skiskyting neste?

Det var ikke nok med å prøve liggende skyting for Maiken Caspersen Falla, hun valgte også å prøve seg på stående! Foto: Henrik Einangshaug

I god rute til VM

Blant de største trønderske håpene på kvinnesiden under årets ski-VM, er sprinteren Ane Appelkvist Stenseth fra Grong IL. Hun sikter i likhet med trener Ole Morten Iversen om det som skal skje i februar.

- Håper å stille til start i VM, og da være med å kjempe om pallen der, men gjerne den øverste pallplassen. Så har som mål om det, og tror det skal være innenfor rekkevidde. Var å testet løypene litt i fjor og vet litt hva som kreves, så blir å legge mye trening rundt den løypa der, sa Appelkvist Stenseth til Nea Radio.

Skatvaling og elev ved skiskyttergymnaset i Meråker, Knut Dahlen Aspenes, ga gode tips og råd til Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Henrik Einangshaug

Det ble en brå slutt på forrige langrennsesong som endte med at den tradisjonsrike tre- og femmila i Holmenkollen markerte punktum på verdenscupsesongen som egentlig skulle avslutte på den andre siden av Atlanterhavet.

Hvordan har oppkjøringen inn mot ny sesong vært?

- Den har vært bra, vart en brå slutt og det var jo kjedelig, så det ble mye trening i mars og april, så fikk utnyttet den perioden veldig bra. Også har vi startet opp nå i vår med mye treninger og fått inn ny trener (Ola Vigen Hattestad journ.anm), så det har vært veldig bra.

Hør hele intervjuet med Ane Appelkvist Stenseth her: