Malin Eriksen fra CK Victoria ble søndag norgesmester i fellesstart for kvinner på Skogn.

I cirka 40 km samarbeidet hun og Vibeke Lystad fra Ringerike SK alene i tet, og økte stadig forspranget til sine konkurrenter i hovedfeltet.

På oppløpet ved Skogn barne- og ungdomsskole, skulle de to trønderne gjøre opp seg imellom. 25-åringen fra CK Victoria åpnet spurten på det lange oppløpet. 47-åringen som representerer Ringerike SK, men som bor i Trondheim, forsøkt å svare på Eriksens spurt, men var sjanseløs mot sin 22 år yngre bruddkollega når det hele skulle avgjøres.

- Det er veldig sykt. Klarer egentlig ikke helt å forstå det, sier en strålende fornøyd Eriksen, etter nylig å ha mottatt beviset på at hun er norgesmester i fellesstart.

Hele intervjuet med gull- og sølvmedaljøren kan du se i videoen øverst i saken.

Profflagene sjanseløse på gullet

Hele 32 kvinner stilte til start på søndagens fellesstart for kvinner elite. Kvinnene skulle opprinnelig ha syklet 128.9 km, derav fire runder i rundløypen på Skogn. I det rytterne begynte med rundene på Skogn, bestemte arrangøren seg derimot for å kutte ned til tre runder.

UNO-X Pro Cycling Team og Team Coop - Hitec Produkts, stilte begge lag med flere sterkere ryttere til start. Flere hadde derfor stor tro på at det var de to lagene det sto mellom søndag.

På forhånd hadde to ryttere fra Uno-X og hele tre ryttere fra Team Coop meldt forfall til søndagens fellesstart. Tidlig på søndagens fellesstart brøt Uno-X-rytter Susanne Andersen rittet, før to ryttere fra Team Coop gjorde det samme.

Etter nærmere 70 kilometer av søndagens fellesstart, tråkket Malin Eriksen til, og fikk med seg Vibeke Lystad i brudd. De to opparbeidet hadde ved mellomtid etter cirka 7,8 mil en ledelse på 21 sekunder til hovedfeltet. Ut på sisterunden, etter 85,6 km, hadde duoen i tet økt sitt forspranget til nærmere halvannet minutt, og det stoppet ikke der.

Duoen samarbeidet godt, og satte hovedfeltet sjakkmatt, og hadde på det meste en ledelse på nær tre minutter.

F.v. Vibeke Lystad, Malin Eriksen og Mari Hole Mohr. Foto: Henrik Einangshaug

Kongepokal og norgesmestertrøye

15 ryttere var fortsatt en del av hovedfeltet i det kampen om bronsemedaljen skulle avgjøres. Mot slutten av oppløpet fikk Mari Hole Mohr fra Stavanger og Team Coop- Hitec Produkts de nødvendige meterne, og tok bronsen foran Asker CKs Martine Gjøs.

På premieseremonien etter rittet, fikk Eriksen beviset på at hun er regjerende norgesmester, nemlig norgesmestertrøyen. Eriksen sier det fortsatt ikke har helt gått innover henne at hun er norgesmester.

- Det blir helt sykt, det er ikke noe mer å si en det egentlig. Det er overraksende. Det har ikke helt gått innover deg?

- Absolutt ikke. Jeg får sånne flow innimellom, for jeg er sånn "fy faen, hva skjedde nå"

Årets sykkel-NM var det første der det skulle kåres en norgesmester blant rytterne under 23 år (U23) i kvinneklassen. Mohr var raskest av samtlige U23-ryttere, og ble det historisk som den første til å bli norgesmester for U23 kvinner. Gjøs ble tok sølvet, mens Magdalene Lind fra Ringerike SK tok bronsen i U23-klassen.

Her blir Malin Eriksen tildelt kongepokalen av tidligere olympisk mester i banesykling, Knut Knudsen. Foto: Henrik Einangshaug