Camilla Rånes Bye og Petter Lundberg fra Stjørdals-Blink sykkel, sto sist helg på startstreken i sesongens store mål, ungdomsmesterskapet (NM for 13-16 år) i landveissykling. For førstnevnte gikk det på skinner fra første tråkk, og kunne reise hjem til Skatval med norgesmestertrøyen i bagasjen, som en av få blinkryttere som har klart.

Tråkket til fra start

Lørdag formiddag var det klart for mesterskapets første øvelse med tempo på ti kilometer. Første 7,5 kilometerne av løypa gikk i relativt lett terreng, før rytterne avsluttet temporittet med en 2,5 kilometer lang bakke med 6% gjennomsnittlig stigning, noe som ga tydelige tegn på hvem som hadde åpnet for hardt. Camilla tråkket til fra start, og opparbeidet seg til andre målingpunkt like før fire kilometer en luke på nesten 30 sekunder til nærmeste rytter.

Tråkket til: Camilla Rånes Bye tråkket til fra start, og tok en suveren seier på lørdagens temporitt. Foto: Privat

- Jeg følte det gikk bra, klarte å ta igjen flere ryttere underveis, og at jeg klarte å holde trykket oppe. Jobbet hele tiden med å tenke at jeg måtte kjøre på hele tiden, for det kunne stå om et sekund, sa Camilla Rånes Bye om hvordan det føltes underveis i temporittet.

Og det gikk svært så godt for Camilla. Frem til neste måling etter litt over seks kilometer hadde ledelsen økt til 46 sekunder, før hun tråkket til med det siste hun hadde å gi, og suste inn hele 51 sekunder raskere enn Stella Jahrmann Lauvstad (SK Rye) på andreplass, og Celine Madeleine Braaten (SK Rye) på en tredjeplass cirka to minutter bak Camilla. Med det kunne Camilla ta steget øverst på pallen, og ikle seg norgesmestertrøyen som beviset på lørdagens seier.

En godt fornøyd Camilla Rånes Bye etter å ha kunne ikledd seg norgesmestertrøyen som beviset på at hun var sterkest i lørdagens ritt. Foto: Privat

- Det var fantastisk, jeg har jobbet lenge mot det, og det var også et mål for meg. Veldig gøy å klare å oppnå noe man har jobbet så lenge for, sa den nybakte norgesmesteren til Nea Radio.

Fellesstarten ble annullert

Søndag var det klart for fellesstartdistansen på 60 km, og nye norgesmestertrøyer skulle deles ut. Camilla hadde på forhånd sagt til Nea Radio at hun hadde som mål å være med å kjempe om seieren også i søndagens ritt. Jenter 15-16 år startet der sammen med menn 15 år, og kun fem minutter etter menn 16 år hadde blitt startet i samme 10 km løype. Dette bød raskt på utfordringer både for rytterne og arrangørene, og en rekke ryttere ble raskt tatt ut av rittet, blant annet fordi at det ble for stor spredning på rytterne i løypa, og veier som egentlig skulle vært stengt ikke var det allikevel.

- De tok ut jenterytterne slik at det ikke ble igjen noen ryttere. Jeg ble igjen og fikk kjørt alle rundene, og var faktisk den eneste som kom i mål og fikk kjørt alle rundene. Men resten ble tatt ut, og da fant dem ut at de var nødt til å avlyse det, sa Camilla Rånes Bye.

Konkurrere med eldre ryttere

Årets sesong har naturligvis vært sterkt preget av koronaviruset, og en rekke ritt har blitt avlyst. Selv om sesongens hovedmål nå er historie, venter nye store ritt for Camilla om ikke lenge. Landeveissyklistene har muligheten til å rykke opp en aldersklasse dersom det er ønskelig, men ettersom de da må være i den klassen da resten av sesongen når de har rykket opp, velger flere å gjøre det mot slutten av sesongen. Allerede i starten av september skal Camilla konkurrere mot opptil to år eldre ryttere under Norgescup-rittet i Sandnes.

- Jeg skal være med på et Norgescup-ritt i Sandnes i starten av september i Sandnes. Gleder meg veldig til å være med der, det blir hardt, men tror det blir artig også å sykle med de som er to år eldre enn meg, så det kan være artig det også, sa Camilla Rånes Bye avslutningsvis til Nea Radio.

Hør hele intervjuet med den nybakte norgesmesteren her: