Felleski står for nesten 80 av salget av ski totalt. Men vet du hvordan du steller de?

Felleski er beregnet til å bruke i løyper. Oppbygningen til skiene er slik at den egner seg best der, litt på linje med andre racing og turski. Du slipper å smøre skia, fellen som er lagt inn i festesona der man vanligvis legger festesmurning sørger for godt feste. Avhengig av de forskjellige merkene er fellen kort eller lang, delt eller hel. I Norge er det Madshus, Fischer, Salomon og Atomic som er de største leverandørene. Alle har sine løsninger og skityper. Det kan lønne seg å prøve felleski før kjøp.

Riktig spenn er viktig Det er også viktig at spennet på felleski passer den som står oppå. Vekt, lengde må oppgis ærlig og hvilken skiteknikk man har er også viktig å oppgi ved kjøp. En god skiselger må ta hensyn til alle disse faktorene når skiene blir plukket ut til kunden. Det er enda mer viktig at spennet er tilpasset brukeren på felleski enn tradisjonelle ski. På en ski med smøresone istedenfor fell, kan man justere høyden på smøringen for å tilpasse til brukeren. Dette går ikke på felleski. Nå er det mange fine bindinger å få kjøpt slik at man kan kompensere litt ved å flytte litt på bindingen i forhold til plasseringen av fellen. –Temperaturområdet de egner seg best til fra -5 til en del plussgrader. Her kommer de virkelig til sin rett. Men det er jo ikke noe problem å gå på disse skiene selv om det er -10 grader sier skiansvarlig Ole Harald Berntsen på Røros sport. Han legger til at selv om gliden blir litt dårligere enn smøreski ved kalde temperaturer, funker de allikevel bra. Dyre eller billigere ski? Man kan få kjøpt racingski med fell til mange tusen kroner og man kan få kjøpt turski til en betraktelig lavere pris. Mens en fell på racingski ofte er laget av ren mohair, er en fell på en turski et blandingsprodukt.

–Mohairfell er glattere, men har mye kortere levetid. Vi beregner ca 100 mil på en turskifell og kanskje bare halvparten på en mohairfell. Alle feller kan byttes ut, dette gjør vi raskt, sier Berntsen. Han sier også at spennet på en racingski krever et godrt fraspark for å sitte godt, og mange kan med fordel velge en turski for å sikre godt feste.