Det hele startet for tre uker siden, når Inderøy IL inviterte til 24-timersrenn på Petter Northug Stadion. Videre fulgte både Steinkjer skiklubb og verdalsklubbene Vinne, Leksdal og Stiklestad etter med sine renn i den nye ski-farsotten i landet. I etterkant av sitt renn, utfordret Steinkjer skiklubb både IL Varden Meråker, Lillehammer skiklub og Steinkjer friidrettsklubb til å arrangere 24-timers renn. Både IL Varden Meråker og Lillehammer skiklubb tok utfordringen på strak arm, og arrangerte fra fredag til lørdag ettermiddag.

Viktig for folkehelsen

Selv om rennet arrangeres uten noen form for organisering på stadion slik som andre renn, var det tydelig at en god del hadde tatt turen lørdag til Grova for å sanke kilometer. Både ved parkeringsplassen i Grova skisenter og Fagerlia var det bra med biler, og både små og store stilte opp.

- Det har vært en bra start, har sett en del folk, og var en del som begynte fredag klokka 17. Det vises ikke noe dette arrangementet, det er ikke noe felles start eller felles mål, det er bare det at vi får registrert alt som er gått på ski i Meråker over disse 24 timene. Så håper vi at hyttefolket, de i alpinbakken og våre skielever blir med på det, så får vi se, sier leder i skiavdelingen i IL Varden Meråker, Elisabeth Aavik.

Mandag ble det besluttet å videreføre de eksisterende retningslinjene til Norges Skiforbund fra 20. januar. Dette fører til at det verken blir arrangert kretsrenn i Nord- og Sør-Trøndelag Skikrets før tidligst 15. februar. Leder i langrennskomiteen i Nord-Trøndelag Skikrets, Mari Ann Landsem Melhus, har tidligere til Trønder-Avisa påpekt hvor viktig det er at det skjer noe nå som alle skirenn er satt på vent.

Les hele saken om Skiforbundets innstramminger her: Skiforbundet strammer inn:- Blir en liten motivasjonskiller

Selv om mange i skibygda hadde tatt turen ut for å sanke kilometer, var det liten tvil om at kulden påvirker litt muligheten til å sanke mange kilometer. Aavik mener derimot folkehelseperspektivet er det aller viktigste her.

- Det er litt kaldt. Det var ikke så verst i går kveld (fredag jou.anm), og da var det bra glid, i dag er det litt trått, så det blir kanskje ikke like lett å gå langt. Det viktigste er at folk kommer seg ut på ski og får rørt seg litt. Så det er det folkehelseperspektivet som er litt viktig å huske på.

Lokal næringsliv støtter opp

Lørdag kveld ble kilometerne for 24-timersrennet summert opp, og det viste seg at hele 250 personer gikk totalt 5834 km på ski de 24 timene rennet varte, et snitt på 23,34 km pr person. Lengst distanse ble tilbakelagt av Hallgeir Martin Lundemo, som endte opp med 120 km. Sofia Haglund gikk lengst blant damene med sine 100 km.

Ettersom arrangørene ikke får kontrollmålt alle kilometerne, er det en rekke uttrekkspremier som kunne vinnes blant alle som deltok. Aavik er imponert over innsatsen fra næringslivet.

- Ja, er overveldet over responsen, alle sammen har gitt sitt bidrag. Alt fra soddspann til ullugger og mange gavekort, dagskort i rypetoppen og heisen (Meråker Alpinsenter jou.anm), og signerte effekter av Emil Iversen fra både han selv og kommunen.

Selv om IL Varden Meråker ikke slo Steinkjer skiklubb sine 6002 kilometer, var de allikevel godt foran i snitt pr deltager, ettersom Steinkjer hadde et snitt på 11,09 km pr person.

Tenker dere å utfordre noen videre?

- Det kan det fort være vi gjør, men jeg tror nok dette er en farsott som vil dra over landet. Så det var skiløyper på jærstrendene nå, kanskje vi skal utfordre noen vestlandsklubber som ikke er så bortskjemt med snø

Neste helg arrangerer skiklubbene i Levanger kommune 24-timersrenn. Mer info om det finner du her.

Hør hele intervjuet med Elisabeth Aavik her: