Med sine drøyt 540 km så er sykkelrittet mellom Trondheim – Oslo, også kjent som Den Store Styrkeprøven eller bare Styrkeprøven, verdens lengste og eldste turritt.

Styrkeprøven har vært kjørt hvert år siden 1967, bortsett fra ulike restriksjoner under koronaårene 2020 og 2021.

I år arrangeres altså rittet for 56. gang, og enkelte frykter for at det også kan være siste gang.

54 mil

Starten på rittet er torget i Trondheim og mål er Vallhall Arena i Oslo.

Enkelte år har over 9000 syklister stått på startstreken, og de aller fleste fullfører de 54 milene fordelt på 3600 høydemeter.

I 2009 satte Velo Club Zoncolan rekord på distansen med tida 12:51. Laget kjørte 44km/t i snitt fra Trondheim til Lillehammer, og 42km/t fra Lillehammer til Oslo og mange mener dette er en vanskelig tid å slå.

Mer restriksjoner

De siste årene har vegmyndighetene satt stadig strengere krav til arrangørklubbene og det har hersket stor usikkerhet om årets utgave er den siste.

Thomas Svane Jacobsen som er styremedlem i Styrkeprøven AS sier til Nea Radio at det har vært en periode med mye usikkerhet om vegmyndighetene ville gi tillatelse til å arrangere årets ritt. Men tillatelsen fra vegmyndighetene kom i tide.

Her er det strange krav til sikkerhet og vakthold.

Det skal både være mange politivakter, politimotorsykler og langt flere stasjonære vakter, som ikke er politi, men godkjente løypevakter med kurs.

Hør intervju med Thomas Svane Jacobsen her: