Lars Ingmar Nyhus sier han fikk ideen til det som etter hvert skulle bli Hardhaus, på en treningsrunde rundt Riasten i fjor sommer, Han hadde lenge gått rundt og spekulert på et arrangement.

– Halveis ved Kantstuggu vokste ideen til en plan, og ved passering av Hovsvollen, var dato satt. Riasten Rundt skulle arrangeres 19. august, sier Nyhus.

Arrangementet skulle være enklest mulig, og han så for seg 15-20 personer på startstreken. Et uhøytidelig terrengløp i nydelige omgivelser, med mål om å få folk ut, og opp av sofaen. Det kom 50.

Dette gjorde at ideen om et enda større arrangement begynte å surre - Et løp over flere dager - Rått, tøft, brutalt

Og det gikk ikke lang tid før Hardhaus 2017 født og døpt. Trasevalg, organisering, tidspunkt, premiering, annonsering ble også etter hvert bestemt og traseer ble prøveløpt, oppmålt og justert. På ei uke, var ideen som kom ved enden av Riasten, blitt til en konkret plan om et 3-dagers løp som skal arrangerers samme helg som 2-dagers Fjellorientering ble arranger tidligere - den siste helga i juli.

Arrangør av løpet er FYK. FYK er en nyopprettet avdeling under Graftås samfunnshus og navnet kommer fra FYK IL som var idrettslaget på Graftås. Flere utøvere representerer fortsatt FYK på forskjellige idrettsarrangement.

Saken fortsetter lenger ned på siden

Programmet for Hardhaushelga

Fredag kveld: Riasten rundt. 15,2km på grusveg, sti og litt terreng. Småkuppert, uten større stigning. Fellesstart.

Lørdag: Kjøiskarven tur/retur. Toppløp med start på 780moh, og 8km opp til toppen på 1288moh. Vending med spurtpris på toppen, før løpet går i retur. Fellesstart også lørdag. Grusveg/sti/terreng/høyfjell. 16km tur/retur

Søndag: Avsluttende kraftprøve med jaktstart. 23km etter sti/veg/terreng. To brutale stigninger, og den første starter 5m etter start. Den ultimate Hardhausen kåres siste dag.

Det legges opp til flere starttidspunkt på hver etappe, slik at deltakerne sjøl kan velge starttid etter form og trening. Alle klarer å gjennomføre, og det opprettes en "minihardhausløype" søndag.