- Offensiv og kjøresterk, kan brukes både i brudd og til å hjelpe lagkamerater.

Den beskrivelsen gir landslagsleder for landevei junior i Norges Cykleforbund, Kai Lexberg, om Blink-rytter Kalle Petter Brodahl Kvam, som er en av seks uttatte til juniorenes Paris-Roubaix.

- Det var veldig stort for meg. Gjennom vinteren så har jeg ikke tenkt på at jeg skulle bli med på et så stort ritt som en sesongstart, sier Brodahl Kvam om hvordan det var å bli tatt ut.

Vårklassiker

Paris-Roubaix er et av de hardeste sykkelrittene som finnes, og det er ikke uten grunn at vårklassikeren betegnes av mange som helvete i nord.

Juniorenes ritt starter i Denain, før rytterne etter 30 km tar fatt på veien mot Roubaix, og med engang kommer inn på samme løype som verdenseliten sykler. Med engang rytterne sykler ut av Denain venter et av rittets lengste og mer krevende brosteinparti fra Hornaing til Wandignies på hele 3,7 km. I alt venter ikke mindre enn 17 brosteinspartier på til sammen 29,2 km rytterne, før juniorene i likhet med eliten har målgang på den legendariske velodromen inne i Roubaix.

Brodahl Kvam har selv syklet litt brostein tidligere, men ikke i nærheten av det som venter i Nord-Frankrike. Han vet derimot godt at det blir tøft.

- Det ligger i ordet, et helvette i nord, at det blir et skikkelig tøft ritt.

Stjørdals-Blinks syklister, med trener og tidligere toppsyklist Svein Erik Vold i spissen, har de siste sesongene levert toppresultater på løpende bånd. Under junior-NM sist sesong, hadde klubben hele fem ryttere inne blant topp 15. Klubbkompisene har også vist gjentatte ganger at de kan det taktiske spillet, og utnytter virkelig den fordelen de har av å være et lag, og det at de kan spille på flere kort. Brodahl Kvam tror den kunnskapen vil være en fordel å ha med seg til Paris-Roubaix.

- Ja. For nå har jeg kjørt på et lag fra før, og vet hvordan det foregår, at man har en eller to man kjører for, og at de andre skal hjelpe. Jeg vet hvordan jeg skal gjøre oppgavene jeg mest sannsynlig får, det har jeg kontroll på.

Tross sin unge alder, har Brodahl Kvam allerede flere medaljer fra nasjonale mesterskap i medaljeskapet. Foto: Henrik Einangshaug

Over 10 000 km sykling innendørs

Hjemme på Prestmoen, bare et steinkast unna Stjørdals-Blinks sykkelvelodrom, har Brodahl Kvam alt han trenger for å gjøre forberedelsene som kreves frem mot neste ritt. I andre etasje er landeveissykkelen satt på sykkelrullen, og koblet til Zwift, som gjør det mulig å sykle virtuelt med andre, både ritt og konkurranser.

I 2020 tråkket Brodahl Kvam ikke mindre enn 22 000 km på sykkelen, hvorav rundt halvparten ble tråkket inne på sykkelrullen. Hvert år har Norges Cykleforbund en kartleggingssamlig for de antatt beste på Olympiatoppen i Oslo, hvor rytterne blir testet. Brodahl Kvam leverte selv svært godt under testene i desember.

- Det viser litt hvordan treningen har vært, og man får sammenlignet seg litt med resultatene man har hatt tidligere. Jeg ser at alt har blitt mye bedre enn det var for et år siden.

Hvilken målsetning har du for rittet?

- Jeg er ikke helt sikker enda, ikke noe plassering nei. Det er det at laget får en god plassering, og at jeg gjør de arbeidsoppgavene jeg får på en best mulig måte.

Hør hele intervjuet med Kalle Petter Brodahl Kvam her: