I påsken varslet helseminister Bent Høie at de nasjonale tiltakene blir forlenget med to dager, fra 12 til og med 14.april. Hensikten er å få et bedre grunnlag til å vurdere hvordan påskeferien har påvirket smittesituasjonen.

Den engelske virusvarianten, som dominerer i Norge, er ikke bare mer smittsom, men fører også til mer alvorlig sykdom og flere sykehusinnleggelser. Derfor innførte regjeringen den 25.mars strengere nasjonale tiltak for å hindre at smitten skal spre seg til områder i landet med lite smitte.

-Frem til at mange nok er vaksinert må vi fortsatt leve med noen restriksjoner. Hvor omfattende restriksjonene vil være kan nok variere fra område til område i tiden fremover, sier fylkeslege Jan Vaage.

Hvor lenge kommer vil til å ha restriksjoner?

-Vi er nå inne i den siste etappen i dette maratonløpet. Hvor lenge vi må ha restriksjoner henger sammen med smitteforløp og vaksinering. Men når vi kommer mot sommeren tror jeg vi kan slippe opp en del – kanskje før. Det legges nok opp til en gradvis og kontrollert åpning som vil gå i faser, sier Vaage.

-Så folk må planlegge for at vi fortsatt vil ha restriksjoner?

-Det tror jeg er lurt, uten at jeg med sikkerhet kan si med hvilke restriksjoner. Men vi vet nok mer om gjenåpningsplanene senere denne uken, sier Vaage.

Han viser til at statsministeren denne uken skal orientere Stortinget om regjeringens gjenåpningsplan for Norge. Det var opprinnelig varslet at gjenåpningsplanen skulle presenteres før påske, men dette ble utsatt som følge av økende smittetall flere steder i landet.

Vaksiner settes fortløpende

Nå er nærmere 13 prosent av befolkningen i Norge vaksinert. Noen med to doser, andre med første dose. Folkehelseinstituttets (FHIs) siste oppdaterte vaksinescenario viser at vaksineringen går omtrent som opprinnelig planlagt i Norge. Tidspunktet for når alle over 18 år er vaksinert er forsinket et par uker.

-Vaksineringen går jevnt og trutt og snart går vi over fra målrettet vaksinering av risikogrupper til massevaksinering. Kommunene vil fremover motta større leveranser av vaksiner, sier smittevernansvarlig Marit D. Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Hun viser til at det de siste ukene har kommer flere gode nyheter med tanke på vaksinenes effektivitet. Og selv om AstraZeneca er satt på pause har det ikke påvirket vaksineringen betraktelig ifølge FHI. Scenariet er at alle voksne over 18 år får sin første dose innen midten av juli måned.