– Vi har i første omgang tenkt smittevernstiltak, sier administrerende direktør i AtB, Janne Sollie.

– Blant annet har vi stengt fordørene på busser og dermed unngår vi nærkontakt mellom kunder og mannskap. På ferjene er det i praksis nå ingen billettering, men det jobbes med å få på plass en Mobilett-løsning.

Saken fortsetter under lydfila:

I Bergen har man bestemt at busser ikke skal fylles til mer enn 50 % kapasitet.

– Dette har ikke vært nødvendig hos oss. Vi har fått så stor nedgang i antall kunder at dette regulerer seg selv.

Som en konsekvens av Koronaepidemien, taper også AtB store penger.

– Det er nok litt mindre dramatisk for oss, ettersom vi er et offentlig selskap. Men vi kommer nok til å måtte diskutere likviditet med våre eiere om en stund, mener Sollie.

På spørsmål om hun tror kollektivtransport i sin helhet kan bli stengt, svarer Sollie et bestemt nei.

– Kollektivtransport er en kritisk del av samfunnet, også når det gjelder å få grupper som for eksempel helsepersonell til og fra jobb. Når det er sagt, så kan vi ikke kjøre rundt med tomme busser og båter, så en nedskjæring vil nok komme. Hun sier at skoleruter naturlig nok allerede har sluttet å kjøre.

– Men vi har satt inn andre transportløsninger for andre grupper som har brukt skolerutene.

– Det viktigste nå er at det er trygt. Og personer med samfunnskritiske roller i arbeidslivet skal vite at vi tar dette på største alvor.

Hun innrømmer at situasjonen er uvirkelig.

– Det er klart og det er nok noe alle kjenner på. For oss har det handlet om at vi har måtte snu oss rundt på veldig kort tid og sette inn tiltak. Men vi har kanskje vennet oss litt mer til situasjonen nå, selv om det er fortsatt veldig spesielt, avslutter Janne Sollie.