– Vi er ute på en haiketur gjennom verden. Vi vil gjeninnføre haiking og tilliten til haikere. Samtidig er det også en mulighet for å oppleve landet sitt og andre land, sier Mathias Risberg.

Mandag kveld kom han og Antonio Kärlek til Røros. I en måned har de nå vært på tur, og mandagens etappe startet tjue mil fra Oslo. Målet var egentlig Oslo også.

– Men veien går ikke rett frem, sier Kärlek.

– Vi liker å ta omveier og bli kjent med folk. Det var en som skulle til Røros, så da tenkte vi at det kunne være fint å dra dit, legger Risberg til.

Med seg på turen har de en campingvogn, noe man skulle tro vil gjøre det vanskeligere å få skyss, men de forteller at det går helt fint.

Har med seg campingvogn

De har begge haiket i 10 år, over hele verden, og haiker på heltid. Risberg har til og med tatovert en tommel opp på brystet, og satser på å haike livet ut.

– Jeg haiket en gang fra Costa Rica til Panama City med en herlig lastebilsjåfør. Han haiket jeg med i to dager. Det viktigste er folkene man møter, sier Risberg.

– En gang skulle vi haike med en fyr i to kilometer, men vi ble med ham i to uker.

Med seg fra noen haikekollegaer i Danmark har de et «blaffer-stoppested»-skilt, altså et haike-stoppested-skilt.

– De har fått offisielle skilt i Danmark, og jeg har snakket med noen kommuner både i Norge og i Sverige om at vi burde få det her også, sier Risberg.

Lønner seg ikke å ha på klovnekostyme

For å få skyss kan det lønne seg å kle seg ut, forteller de. Denne dagen har Risberg på seg et cowboy-kostyme, som gjør at det ser ut som han rir på en hest.

– Jeg har haiket i brudekjole og med englevinger. Kler man seg bra, så går det bra, sier han.

– Men å kle seg ut som klovn er ikke lurt. Da må man vente lenge, sier Kärlek.

Hør intervjuet med Antonio Kärlek og Mathias Risberg her: