I disse dager hamres, sages og sys det ved Mostadmark Jernverk. Det er nemlig snart klart for premiere på den komiske operaen Forbudsrepublikken. Midt i idyllen står en spent Ingrid Nyhus.

– Vi har snakket om å sette opp en utendørsopera her i mange år, sier Nyhus, som leder Opera Jernverket.

– Nå blir det endelig en realitet. Hun forteller at tekstforfatter Håkon Sundaune og komponist John M. Skogstad fant inspirasjon i røykeloven.

– Operaen handler om et land der alt er forbudt, inkludert kjærlighet, forteller Nyhus.

– Til slutt er det naturligvis noen som forelsker seg.

Saken fortsetter under lydklippet

Gikk bort

Nyhus forteller at tekstforfatter Håkon Sandaune, døde plutselig i fjor.

– Dessverre gikk Håkon bort før vi fikk satt opp denne forestillingen. Men han var med på forberedelsene og det føles ekstra stort for oss å gjennomføre dette nå. Det er mange som er involverte i å få forestillingen opp å stå.

– Vi har fem hovedroller, et orkester bestående av seks musikanter, to akrobater og ikke minst et kor som teller hele sytten personer, så dette vil både ses og høres, forsikrer hun.

Moderne

Selve handlingen er lagt til moderne tid, men musikken er, slik Nyhus beskriver det, gammeldags.

– Stilen er fransk barokk og det må man kunne kalle gammeldags. Denne stilen karakteriseres av å være lett tilgjengelig og jeg kan love fengende og melodiøse toner, forsikrer hun.

Veteranbuss

Nyhus forteller at de har satt opp en veteranbuss fra Hommelvik, for lette på utfordringene med parkering ved jernverket.

– Vi håper at dette gjør det lettere for folk å ta turen hit, sier hun og forteller videre at hun aller mest gleder seg til å høre lattersalvene fra publikum.

– Det er en veldig morsom forestilling og vi har latterkrampe på hver eneste øving, ler Ingrid Nyhus.