- Vi ser en klar topp i antallet tyverier på lørdager. Da er vi gjerne utendørs i parker, på restauranter eller på byen, sier skadesjef på reise, Petter Lassen, i Frende Forsikring.

- Mobiltelefoner, småelektronikk og dyre merkeklær er lette å omsette for tyvene, sier driftskoordinator i Securitas, Marius Fausken Arnesen.

- Vi er et lettere bytte for naskerne når vi er i feriemodus og går med klær som gjerne har mindre lommer, sier Petter Lassen.

35.000 mobiltap i fjor

I 2018 ble det meldt inn 350.000 reiseskader til norske forsikringsselskap, ifølge tall fra Finans Norge. Hos Frende var ti prosent av reiseskadene knyttet til tapt mobiltelefon.

Ut fra disse tallene ble 35.000 mobiler meldt tapt og skadet på landsbasis i 2018.

- Det er ekstremt høye tall. Nå går vi inn i de verste ukene i året. I juli skjer det 130 prosent flere mobilskader enn ellers, viser våre tall, sier Lassen.

- Pass bedre på tingene

- Mange av de 35.000 mobilene som ble meldt inn til norske forsikringsselskap i fjor har nok havnet i hendene på langfingrede tyver, sier skadesjefen.

Securitas ber nordmenn være påpasselige i sommer, uavhengig av hvor de ferierer.

- Det finnes lommetyver og andre vinningskriminelle over alt, så vi bør være like mye på vakt hjemme som i utlandet. Turister kan være mer utsatt for tyveri, fordi de reiser med kofferter og vesker. De har mye med seg og mye å passe på. Da er de et enklere mål, sier driftskoordinator Marius Fausken Arnesen.

Driftskoordinator i Securitas, Marius Fausken Arnesen. Foto: Securitas

De unge har flest mobilskader

Mange mobiler havner i bakken eller i badebassenget i ferien. For kunder under 25 år viser det seg at hver fjerde reiseskade som blir meldt handler om tapt mobiltelefon.

Rådet fra forsikringsselskapet er å se opp fra skjermen når du går, og ha beskyttelsesdeksel på mobilen.

Hvis reiseforsikringen din har uhellsdekning vil du kunne få igjen penger hvis du mister den i bakken.

- Det kan også være at slike uhell kan dekkes gjennom en innboforsikring med uhellsdekning. Sjekk både innbo- og reiseforsikringen din for å se om du har uhellsdekning. Og sjekk hvor stor sum som dekkes, sier Petter Lassen i Frende.