Siden Dråpen I Havet ble stiftet i 2015, har 2800 mennesker fra hele verden reist til Hellas for å hjelpe båtflyktninger. Blant dem er Inger Grøntvedt fra Malvik, og mor og datter Anja Sandvik (19) og Evelyn Pettersen fra Frøya.

Da strømmen av flyktninger over Middelhavet ble kjent, ønsket mange å hjelpe det de så som mennesker i ytterste nød. Som et resultat av dette, ble den frivillige organisasjonen Dråpen I Havet stiftet i 2015 og siden den gang har flere tusen valgt å bruke tid og penger på å reise til Hellas for å hjelpe der det trengs som mest. Leder i Dråpen Midt-Norge, Evelyn Pettersen, sier at det som møter deg i leirene, forandrer deg som menneske.

- Det setter virkelig det livet vi har i Norge i perspektiv, mener Pettersen. Selv drar hun til Hellas for femte gang i mai.

- Jeg holder faktisk også på å planlegge min sjette tur. Dette arbeidet blir en del av deg.

Ungdommer som meg

Anja Sandvik er 19 år og har allerede vært i Hellas for å hjelpe tre ganger.

- Det sterkeste for meg, er å se barn som ikke får oppfølging. Foreldrene kan ikke gjøre noe som helst for å sørge for at barna får utdannelse, for eksempel. De bare er der mens tiden går, fordi mange land nå ikke vil ta imot flere flyktninger. Hun forteller at det også er sterkt å møte ungdommer på hennes egen alder.

- De er jo akkurat som meg. De er opptatt av musikk og film, de er på Facebook og Instagram på samme måte som jeg og vennene mine hjemme er det, forteller hun og sier videre at sosiale media også er en fin måte å holde kontakten med de hun blir kjent med i leirene på.

- Men her hjemme har alt forandret seg for meg. Nå tenker jeg meg om to ganger før jeg bruker penger. Dette er jo penger jeg kan bruke på å reise til Hellas, sier hun.

Vet ikke hvor godt vi har det

Inger Grøntvedt fra Malvik blir gråtkvalt når hun snakker om det hun opplevde da hun reiste til Hellas.

- For meg er dette fryktelig å tenke på. Det er vinter og kaldt og der flyktningene tidligere hadde skikkelige leire, bor de nå i telt mens det blåser og snør. Vi tar så mye som en selvfølge her hjemme og vi vet virkelig ikke hvor godt vi har det. Hun er usikker på om hun kommer til å reise ned igjen.

- Jeg vet ikke. Det er mye en kan gjøre her hjemme også, kanskje særlig når det gjelder integrering og å få flyktningene til å føle seg velkommne. Om jeg reiser ned igjen, har jeg enda ikke bestemt.

Trenger flere

Evelyn Pettersen sier at Dråpen I Havet trenger flere frivillige.

- Vi ser ingen ende på dette arbeidet. Per nå er det over 60 000 flyktninger i Hellas, men jeg har ingen tall på hvor mange som har gått i land på de Greske øyer for så å reise videre. Det er utfordrende å møte så mange mennesker som har mistet alt, men det er også svært givende. Jeg kunne ikke tenke meg å være uten denne erfaringen.

Bildet: Inger Grøntvedt fra Malvik, sammen med mor og datter Anja Sandvik og Evelyn Pettersen fra Frøya.

Hør hele intervjuet her: