– I Funäsdalsområdet lever vi godt av den turismen som er i dag. Det sier turistsjef Mats Lennartson ved Funäsfjällen.

Han sier at i Funäsfjällen er de vant til skiftende sesonger.

Høy overlevingsgrad

– Vi har perioder med lite turisme, men så kommer perioder med mange besøkende. Det gjør at overlevingsgraden for bedriftene sannsynligvis er høyere i Funäsfjällen enn på andre skidestinasjoner, sier Lennartson.

I vestre Härjedalen drives mange bedrifter av lokale entreprenører.

– Det gjør noe med bedriftskulturen, sier han.

Vi stoler på at nordmenn som kommer til Sverige er friske og gjennom den tilliten kan vi ha en åpen grense, sier turistsjef for Funäsfjällen Mats Lennartson. Foto: Marit Manfredsdotter

Samfunnet må fungere

– Jeg mener at vi har håndtert utfordringene rundt pandemien på en bedre måte enn mange andre skidestinasjoner i Europa. Her stengte vi aldri helt ned. Det er viktig at samfunnet fungerer. Har vi et fungerende samfunn, har vi også et fungerende helsevesen og trygghet i samfunnet. Bedriftene hos oss er trygge, vi tar forholdsregler på alvor og vi har det ikke travelt, sier Lennartson.

Han mener det er mulig å leve på turismen i Härjedalen slik den er i dag, men han ønsker likevel en økning for å kunne utvikle området.

Fleksibel

– Vi er fleksible. Dersom det er nødvendig å redusere virksomheten, gjør vi det, for senere å øke aktiviteten og ansette flere.

Lennartson mener at bedriftene i Funäsfjällen har lært utrolig mye de siste månedene, både om seg selv og om sine gjester. Til tross for at grensehandelen ikke er like stor som tidligere, ser ikke turistsjefen noen grunn til bekymring.

Trygg plass

– Jeg tror det blir en fantastisk sommersesong. Fjellet byr på store avstander og frisk luft. Det er bra for folkehelsen å være ute og røre på seg.

Lennartson tror mange vil finne veien til Funäsfjällen i sommer.

– Hit går det ingen kollektivtrafikk med fly og tog. Hit reiser man i egen bil. Hos oss er enkelt å holde avstand på en trygg måte, sier Mats Lennartson.

Hør hele intervjuet med den svenske turistsjefen i Funäsfjällen her: