Verdensdagen for diabetes markeres hvert år den 14. november. I dag har det blitt aksjonert over hele landet, inkludert på Malvik Senter hvor Kristin Morken og Hilde Weltsch fra Trondheim og omegn diabetesforbund sto på stand sammen med fotterapeut Guri Følke.

– Nordmenn ligger høyt oppe på lista over land hvor en stadig større del av befolkningen får diagnosen diabetes 2. Derfor er det svært viktig å sette fokus på dette, mener Kristin Morken, som selv har diabetes 1.

Saken fortsetter under lydklippet

Arv og livsstil

Morken forklarer at diabetes 2 er genetisk.

– Ikke alle kan utvikle denne sykdommen. Men dersom du har genet, vil livsstil kunne utløse den. Hun sier videre at selv godt trente mennesker som lever sunt, kan utvikle sykdommen.

– Det vises ikke på deg om du har diabetes, men dersom du begynner å få symptomer som tørste, tretthet og sår som ikke vil gro, så bør du teste deg, uansett hvor slank du måtte være.

Senskader

Mange lever i flere år med sykdommen, uten å merke noe som helst.

– Det er dette som gjør dette til en skummel sykdom, mener Morken.

– Det kan gå svært lang tid og plutselig så slår den til. Da kan du allerede ha utviklet alvorlige senskader og risikerer å få alt fra slag til hjerteinfarkt, å bli blind eller å måtte amputere en fot.

Til å leve med

Selv om konsekvensene av udiagnostisert diabetes kan være svært alvorlige, er sykdommen, når den blir oppdaget, til å leve med.

– Med riktige medisiner og ikke minst en omlegging av livsstil, vil de aller fleste kunne leve et helt normalt liv. Dette er en livsstilssykdom og det er all grunn til å være optimist og å se lyst på framtiden, smiler Kristin Morken.