I dag, torsdag, ble det kjent at byggingen av fire nye vindkraftverk i Trøndelag nå blir et faktum. Frøya, Vikna, Selbu, samt Osen og Flatanger, er kommunene som har fått tildelt de nye kraftverkene. Til sammen vil disse fire prosjektene ha en årsproduksjon på i overkant av 1 TWh, noe som sammen med produksjonen fra Fosen Vind vil bidra til å redusere regionens underskudd på fornybar energi. Kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi Nett, Bengt Eidem, forklarer at underskuddet fører til at strømmen er dyrere her enn i resten av landet.

– Dette er ikke bra for en konkurranseutsatt næring og vi vet at de nye vindparkene vil avhjelpe dette, sier han under en pressekonferanse hos TrønderEnergi. Den trønderske kraftkjempen har slått seg sammen med tyske Stadtwerke München for å realisere prosjektet.

– Vi mener at de er den rette sammarbeidspartneren for oss. Ikke bare er vi to svært like selskaper, både i form og i fokus, men München er, i likhet med Trondheim, et teknologityngdepunkt. Dette blir det mange spennende synergier av, sier Eidem som mener at det ikke er noen grunn til å tro at Norges posisjon som energigigant skal svekkes i fremtiden.

Saken fortsetter under lydklippet

Stokkfjellet

Selbu er en av kommunene som nå får vindpark. Hele 21 turbiner skal reises på Stokkfjellet og ordfører Ole Morten Balstad er begeistret.

– Dette betyr svært mye for Selbu kommune. Vi regner med en inntekt på 7 millioner kroner i året og i tillegg vil det får stor betydning for arbeidsplasser og infrastruktur, sier han etter pressekonferansen.

– Vi har jobbet med dette i mange år og endelig er det altså gitt klarsignal. Turbinene på Stokkfjellet vil produsere 310 GWh i året. Planlagt byggestart er andre kvartal 2019 og ferdigstilling ventes fjerde kvartal 2021.

Ikke dagligdags

Også leder i NHO Trøndelag, Tord Lien, gleder seg over nyheten.

– Det er ikke hver dag det blir besluttet å investere tre milliarder kroner i Trøndelag, sier han.

– Utbyggingen vil gi betydelige skatteintekter til kommunene det gjelder og blir også svært viktig for andre deler av næringslivet i regionen. Nå vil det bli stabil tilgang på fornybar energi i Midt-Norge og dette er et konkurransefortrinn. Det er energi som har gitt oss det velferdsnivået vi har i dag. Det er ingen grunn til at vi ikke skal fortsette å være ledende på energi også i framtiden, selv om inntektene fra olje og gass gradvis blir mindre, sier Tord Lien.