Det var under en Sp-hyttetur i 2016 at den mye omtalte hyttetur-meldingen ble sendt. Tidligere partileder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, mottok en trakkaserende melding på Messenger. Ingen har siden påtatt seg ansvaret for meldingen, selv etter Metoo-kampanjen som startet i oktober 2017.

Trakkaserende melding

Tirsdag denne ukenn ble Bjørn Arild Gram (Sp) fra Steinkjer utevnt som ny forsvarsminister, etter at tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen trakk seg lørdag i forrige uke. Enoksen trakk seg etter at VG gjorde det kjent at han hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne i 2005, som da var 18 år og videregåendeelev. Enoksen var da statsråd i den forrige rødgrønne regjeringen.

Bjørn Arild Gram er en av flere som var på den mye omtalte hytteturen. Tirsdag ble han utnevnt som ny forsvarsminister. Foto: TROND VESTRE / NRK

På hytteturen ble følgende melding sendt til tidligere partileder Navarsete på Messenger:

"Vi har lyst på fitta di".

Meldingen ble sendt fra Sp-politiker og samfunnsøkonom Morten Søberg sin Facebook-profil. Den tidligere statssekretæren fra Trondheim har nektet for å ha sendt meldingen, og har til Navarsete sagt at mobilen ble liggende på bordet mens han gikk på do, srkiver TV 2.

Ber avsender stå fram

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, er en av flere som var med på hytteturen i 2016. Foto: Anne Gundersen

– Jeg sendte ikke den meldingen og vet heller ikke hvem som sendte den. Jeg synes det er veldig uheldig og beklagelig at noen var så dum og uklok at de sendte en sånn melding, sa Gram på spørsmål fra NTB.

På spørsmål om Gram mener personen som sendte meldingen bør stå fram, var den nye forsvarsministeren tydelig.

– Ja, selvfølgelig. Det burde jo skjedd for lenge siden. Men det skjedde ikke, og jeg får ikke gjort så mye med det.

Navarsete ber i likhet med statsministeren om at avsenderen står fram. Foto: NRK

– Derfor må den som sendte hyttetur-SMSen ta ansvar og stå fram. Så lenge ingen tar ansvar svekkes tilliten til alle, sier hun, og påpeker samtidig at alle som var på hytteturen har mistanken hengende over seg, sier Navarsete til NRK tidligere denne uken.

Navarsete sier samtidig at det som politikere er helt avgjørende for tilliten å være åpne og ærlige om sannheten.

Statsministeren er enig med den tidligere partilederen, og ber avsender stå fram.

– Det er en oppfordring jeg også kan gi, sier Støre til TV 2.